El Jutjat Penal número 1 de Càceres ha condemnat a un home tres anys de presó per colpejar amb un pal a un ancià, veí seu a Ceclavín (Càceres), que havia rebutjat sortir al carrer com li demanava l'acusat.

La sentència, recollida per Europa Press i que no és ferma, també estableix que el condemnat, que té la prohibició d'aproximar-se a menys de 300 metres de la víctima durant quatre anys, haurà d'indemnitzar l'ancià agredit amb 14.100 euros i el Servei Extremeny de Salut (SES) amb 2.421,57 euros.

Es consideren fets provats que després que l'acusat es personés fins i tot en tres ocasions anteriors al domicili de la víctima amb la intenció que sortís al carrer, a la qual cosa aquest es resistia davant del seu temor de la situació sanitària, entre les 17:30 i les 18:30 hores del 8 de febrer de 2021, va optar per anar una vegada més i, sense més motiu que el de tornar a trobar-lo a la casa, amb la intenció de menyscabar-lo en la seva integritat corporal, va acabar colpejant l'ancià amb un pal de mitjanes dimensions al rostre.

Les conseqüències de l'agressió

Com a conseqüència de la referida agressió es va produir un menyscapte corporal en l'ancià consistent en fractures de l'òrbita esquerra amb diversos traços de fractura a la seva paret lateral, amb afectació d'os cigomàtic i esfenoide i desplaçament de fragments, fractura de paret medial de l'òrbita esquerra amb afectació de làmina papiriàcea i nombroses cel·les etmoidals amb desplaçament medial, traços de fractura a terra d'òrbita i fractura de paret anterior superior i medial de pit maxil·lar.

L'ancià va necessitar per a la seva curació, esdevinguda en 119 dies, 5 dels quals van ser de perjudici greu, 39 de perjudici moderat i 75 de perjudici bàsic, d'una primera assistència facultativa i d'un posterior tractament mèdic, en forma d'intervenció quirúrgica dels ossos de la base de l'òrbita ocular i col·locació de material d'osteosíntesi.

Així mateix, la víctima té com a seqüeles funcionals lagoftàlmies amb caiguda de la parpella inferior que li fa necessitar llàgrima artificial, hipoestèsia de nervi intraorbitari i les derivades de material d'osteosíntesi i com estètiques lagoftàlmies amb caiguda de la parpella inferior i cicatrius a cella i dins del nas.

El condemnat anava borratxo quan ho va fer

En el moment dels fets l'acusat es trobava en estat d'embriaguesa, situació que, no obstant això, no li impedia de ser conscient del reprotxable de la seva conducta.

L'acusat va anar a casa de la víctima tres vegades per demanar-li que sortís al carrer. L'ancià estava atemorit per la situació sanitària. Eren dues persones que es coneixien, ja que l'agredit era veí dels pares de l'agressor.

Les penes per agressió física són realment canviants. La indemnització que l'agressor ha de pagar a la víctima varia en funció dels danys i les cures mèdiques a què s'hagi de sotmetre l'agredit. El temps estipulat de presó va des dels tres mesos fins als tres anys.