Sheila O´Leary, la mare de 38 anys acusada d'haver matat d'inanició i desnutrició el seu bebè, de només divuit mesos de vida, ha estat condemnada a cadena perpètua per part de les autoritats judicials de l'estat de Florida, una condemna que arriba després d'un llarg procés judicial i que molts ciutadans estatunidencs han aplaudit. La dona, que és vegana i seguia una estricta dieta, va imposar els mateixos hàbits alimentaris al seu fill petit, anomenat Ezra; la dieta del menor consistia a menjar únicament verdura crua i fruita, alimentació que a vegades era complementada amb llet materna. Ara, ella ha estat condemnada a passar la resta de la seva vida entre reixes, i s'espera que el seu marit, Ryan O'Leary, rebi la mateixa condemna en els pròxims dies. 

O'Leary va ser acusada de maltractament infantil agreujat, homicidi involuntari i maltractament infantil, així com de dos càrrecs de negligència infantil. Finalment, el tribunal l'ha trobat culpable de tots ells, motiu pel qual l'ha sentenciat a cadena perpètua. Ryan Patrick O'Leary, el marit de Sheila, està acusat d'haver comès els mateixos delictes. 

El bebè, que va morir als 18 mesos de vida, pesava només vuit quilograms i semblava un nadó de set mesos

Els fets es remunten al mes de setembre de l'any 2019, quan el matrimoni O'Leary, resident a la localitat de Cape Coral (Florida, Estats Units d'Amèrica), va trucar als serveis d'emergències mèdiques en veure que el seu fill més petit, Ezra, de només divuit mesos, no respirava. Malgrat els intents per reanimar-lo, els sanitaris només van poder certificar la mort del menor i alertar les autoritats del succeït per tal que investiguessin els fets. En practicar l'autòpsia al petit, els forenses van comprovar que el bebè presentava un seriós quadre de desnutrició: en el moment de la seva mort, el petit pesava tan sols vuit quilograms, en lloc d'11,5, que és el pes mitjà pels nadons d'aquesta edat, i que el seu aspecte semblava el d'un bebè de set mesos, i no el d'un infant d'un any i mig de vida. Per aquest motiu, es va iniciar una investigació policial que, tres anys després, s'ha saldat amb la condemna exemplar de la seva mare, la qual s'espera que sigui la mateixa pel pare. 

matrimoni oleary dieta vegana
El matrimoni O'Leary, format per Sheila i Ryan, imposava una estricta dieta vegana als seus fills. / Foto: Lee County Sheriff's Office

Una dieta a base de verdura crua, fruita i llet materna

Els O'Leary són un matrimoni molt conscienciat amb la crueltat animal i estrictes seguidors del veganisme, tant, que han volgut imposar-lo a tots els seus fills. Només arribar al món el seu fill Ezra, els pares van imposar-li una severa dieta vegana, basada únicament en la ingesta de verdura crua i fruita, essent els principals aliments els alvocats, plàtans i mangos, tot i que a vegades es complementava amb llet materna. Això ha portat al fet que el petit no es desenvolupés correctament i, finalment, morís a causa d'inanició i desnutrició o, com ho ha anomenat Francine Donnorummo, la fiscal del cas: "Aquest nen no menjava. Va estar morint de gana durant 18 mesos".

El matrimoni O'Leary té tres fills més, que també estaven sotmesos a l'estricta dieta vegana

El matrimoni O'Leary, format per Sheila i Ryan, tenia un total de quatre fills, d'onze, cinc i tres anys, i el més petit d'ells era Ezra, de divuit mesos. Els altres nens, que afortunadament no han viscut el mateix destí que el seu germà petit, també han estat sotmesos pels seus pares a l'estricta dieta vegana que seguien. Això ha provocat que els tres petits també hagin vist el seu estat de salut físic i cognitiu deteriorat; de fet, un dels fills del matrimoni ha estat diagnosticat de discapacitat mental després de consumir la mateixa dieta que el seu difunt germà.