Els Mossos d'Esquadra, en una actuació conjunta amb la Policia Nacional, han desmantellat un grup organitzat que es dedicava a la revenda de material robat a Barcelona, principalment al Marroc, però també al mercat negre de l'estat espanyol. Fruit de les actuacions, s'han detingut nou persones, d'entre 43 i 57 anys, acusats dels delictes de receptació i pertinença a organització criminal. La manera d'actuar d'aquesta banda es basava a comprar el botí de lladres multireincidents per un preu per sota del valor original dels objectes, amb la finalitat d'obtenir un benefici econòmic posant-los a la venda, apujant-los el preu

El punt de partida d'aquesta operació va ser l'abril del 2023. En aquell moment, els dos cossos policials tenien investigacions obertes per separat, però totes dues tenien com a objectiu desarticular aquesta organització després d'haver tingut coneixement que lladres reincidents de la capital catalana, tant pispes dedicats a robar en l'interior de cotxes o cases, com bandes més especialitzades, venien els objectes que sostreien a un grup molt més gran, assentat a Barcelona però amb ramificacions al Marroc, que després reintroduïa aquest material en el mercat de manera il·lícita. 

L'octubre del passat any va ser el punt d'inflexió que va unificar aquestes dues investigacions paral·leles. I és que es va localitzar una furgoneta, al districte d'Horta-Guinardó, plena de material l'origen de la qual el transportista no va saber acreditar. Aquesta acció s'emmarcava dins del Pla Tremall contra la multireincidència a Barcelona. A partir d'aquí, i gràcies a la coordinació a través del CITCO, es va poder establir un equip conjunt de treball entre Mossos i Policia Nacional. 

Diferents punts de receptació per Barcelona 

Després de comprovar la procedència il·lícita del material trobat a la furgoneta, es va procedir a la localització dels presumptes autors dels robatoris. Gràcies a això, van poder trobar diversos pisos gestionats pels membres de la banda de receptació. Els investigadors van observar com diferents lladres de la ciutat comtal acudien a aquests domicilis per vendre telèfons, portàtils, productes de luxe, entre d'altres, als sospitosos, membres d'un mateix clan familiar.  

 

Segons van poder comprovar els agents, el destí de tots aquests objectes era el Marroc o, en menor mida, el mercat il·lícit espanyol. El transport el realitzaven aprofitant-se de furgonetes i camions que portaven mercaderia legal, sense que els conductors dels mateixos tinguessin coneixement que estaven incorrent en un delicte. Aquesta part era gestionada per un membre del clan que es dedicava a la logística d'aquests transports. 

Explotació del cas i recuperació del material robat 

El passat 7 de febrer es va poder fer l'explotació de la investigació amb set entrades i escorcolls simultanis a domicilis de Barcelona i Sabadell, així com dos magatzems de Montcada i Reixac. En aquesta fase de l'operació hi van participar més de 150 agents, i van requisar 7.000 euros en efectiu, una màquina comptadora de diners i un kit de comprovació d'or amb bàscula, líquid i lupa. A més a més, es van recuperar portàtils, cent telèfons mòbils, drons, càmeres, cafeteres, fregidores d'aire i altres aparells electrònics, tot encara amb el precinte original; joies, ulleres d'òptica i perfums de luxe, entre altres objectes. 

Durant les entrades també es va procedir amb la detenció de nou persones que van passar a disposició judicial el passat 9 de febrer. El cas continua obert, ja que no es descarten més detencions. També s'està duent a terme un estudi exhaustiu de tots els materials recuperats, per un valor superior de 4 milions d'euros, per poder localitzar els propietaris d'aquests.

Per altra banda, es van intervenir peces de roba de marques de luxe, vehicles d'alta gamma i els papers d'un immoble valorat en 150.000 euros, una compra que van fer gràcies als ingressos que obtenien de la seva activitat il·lícita.