La Mare de Déu del Puerto, patrona de la ciutat de Plasència (Càceres), plora després del robatori de la seva corona i altres joies de la catedral. La majoria d'objectes han estat sostrets de l'interior del museu de la Catedral de Plasència i s'estima que estan valorats en més d'un milió d'euros, segons ha explicat aquest dilluns l'alcalde de la ciutat extremenya, Fernando Pizarro. L'assalt es va produir dissabte a la matinada a diumenge i es van emportar la corona de la verge, així com una altra de corresponent al Nen Jesús, dos creus pectorals i diversos anells episcopals.

"Un trosset de cor dels placentins"

"Fa mal a l'ànima", ha afirmat el bisbe de Plasència, Ernesto Brotóns. El robatori de les relíquies del museu de la catedral ha commocionat a la ciutat i el religiós ha detallat que les peces sostretes no només són "una joia preuada i preciosa, d'incalculable valor, sinó un trosset, no petit, de cor dels placentins". Les corones que han desaparegut, tal com ha lamentat Brotóns, van ser "forjades gràcies a l'amor i la devoció dels nostres majors, rics i pobres. Dues corones robades, testimonis de moltes llàgrimes, oracions, súpliques, record i memòria tendra i agraïda dels nostres avantpassats, dels nostres majors".

"Fins i tot sent conscient que sona ingenu, i potser ho és, prec a qui ens ha arrabassat aquest tresor que reflexioni i el retorni", ha assenyalat el prelat. De la mateixa manera, Brotóns s'ha unit "a la invitació de l'Ajuntament a pregar per la ràpida recuperació dels béns robats, també amb una plena confiança en l'acció policial." "Estem a plena disposició de la investigació en curs", ha assegurat.

La corona de la Mare de Déu del Port i commoció emocional a Plasencia

La corona de la Mare de Déu del Puerto es guarda al museu de la catedral i només surt una vegada a l'any, coincidint amb l'inici de la novena de la Verge. La Guàrdia Civil la custòdia fins al santuari, segons ha explicat el rector José María Correcher. "A aquesta corona hi ha els anells de matrimoni i joies amb diamants donats per famílies... amb el bonic que havia estat tota aquesta aportació i el trist que ha estat ara amb aquesta sostracció", ha lamentat. De fet, la corona es va col·locar per primera vegada el 27 d'abril de 1952 a l'acte de coronació canònica com a patrona de la ciutat.

0860a7f0f9f3f4c49cf59b6a7b1f43a01444e374w
Vista de la Catedral de Plasència aquest diumenge, en la que la Policia Científica va iniciar la investigació del robatori de diverses joies de l'interior del Museu Catedralici / Eduardo Palomo, EFE

Pizarro, l'alcalde de Plasencia, ha manifestat que són hores difícils i tristes per a Plasència. De fet, el robatori d'aquestes joies exposades al museu de la catedral ha suposat "un dur cop per a la ciutat, no pel valor material, que el té, sinó també pel valor emocional." La Policia Científica ha obert una investigació per intentar esbrinar on es troben les joies robades de l'interior del museu de la catedral.