Important notícia a Reus, al Baix Camp. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) del Ministeri de Sanitat ha clausurat la fàbrica de medicaments de la farmacèutica catalana Serra Pàmies després de trobar durant una inspecció ordinària fins a 63 deficiències, 19 "més grans", en el procés de producció, encara que cap relacionada amb la seguretat dels medicaments. La fàbrica, instal·lada a la carretera de Castellvell de Reus, al Camp de Tarragona, estarà tancada fins que els responsables de Serra Pàmies arreglin les deficiències detectades durant els controls que es van fer, de manera ordinària, a l’empresa. 

Segons l’informe de l’Aemps es van detectar problemes en el sistema de gestió de la qualitat i en la seva prestació, en les validacions de processos i de programari, en la integritat de les dades, en les validacions de neteja i en la gestió del personal i la seva formació. També en "el calibratge dels equips de mesurament i instruments de control, en la gestió de matèries primeres caducades" i en "la qualificació d'àrees netes de fabricació i control", en l'"anàlisi i alliberament de morfina", en l'anàlisi d'"endotoxines i micoplasma, en la gestió de donacions i en les autoinspeccions", enumera en l'informe.

Com a mesura cautelar s'ha suspès l'activitat de fabricació de medicaments humans i veterinaris estèrils i orals -càpsules dures, líquides, altres formes farmacèutiques sòlides i comprimits- pel possible risc per a la salut pública i animal que es pot produir a conseqüència de la criticitat de les deficiències identificades durant la inspecció", detalla, en to molt dur, l’informe del Ministeri de Sanitat. La fàbrica de Reus seguirà tancada "fins que s'hagin esmenat totes les deficiències observades a la inspecció i s'hagi verificat mitjançant una nova inspecció". 

Prohibit vendre més medicaments fabricats a Reus

Sanitat també ha imposat, a més, “la prohibició de comercialitzar qualsevol medicament injectable, oral, sòlid i líquid, d'ús intern", que hagi estat fabricat a les instal·lacions d'aquest laboratori farmacèutic. Tot i això, des de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris es creu que cap dels lots que ja posats a la venda es van detectar defectes de qualitat específics i és per això que no s’ha ordenat cap acció de retirada dels medicaments del mercat.

Versió dels laboratoris Serra Pàmies de Reus

Els laboratoris Serra Pàmies de Reus han negat l'aturada total de l'empresa i han assegurat que preveuen recuperar la "normalitat" aquest setembre. Tot i que Sanitat ha imposat la "la prohibició de comercialitzar qualsevol medicament injectable, oral, sòlid i líquid, d'ús intern", fabricat per la farmacèutica i ha avisat dels riscos per la salut, des de la companyia han remarcat que "no existeix alerta sanitària" i que cap dels seus productes s'ha retirat del mercat.