Cinc persones han estat detingudes a Alacant per forçar un home amb discapacitat de segon grau a pidolar pels carrers de la ciutat. La Policia Nacional, amb la col·laboració de la Policia Local i l'Agregadoria de Romania a Espanya, han arrestat cinc sospitosos que formen part d'un clan familiar d'origen romanès, que van captar precisament al país d'Europa de l'Est a la víctima després de morir la seva mare. Va ser obligat a demanar diners a les principals vies del municipi, al que va ser traslladat en autobús des de Romania. La policia acusa als presumptes autors dels fets de pertinença a una organització criminal i un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitats de mendicitat. 

Amenaces, coaccions i persones que li retenien els diners que aconseguia de pidolar als carrers

L'home ha estat rescatat després que la Policia Local d'Alacant iniciés una investigació, arran d'un avís que va alertar que aquesta persona que pidolava al carrer rebia amenaces i coaccions per part d'un tercer, el qual assegurava ser un familiar. La víctima, que no podia moure's del lloc per una discapacitat motora, tenia pràcticament a diari una visita d'una dona que li retirava els diners que aconseguia de la gent a la que demanava. Tot això, sense donar-li "cap tipus de beguda ni aliment en cap moment", mentre suportava temperatures "de calor extrem" a l'indret on hi era 12 hores cada dia, segons han revelat les indagacions policials. 

La Policia Local, a més, va contactar amb serveis socials, que li van donar assistència: una cadira de rodes i allotjament. No obstant això, al dia següent el van trobar pidolant al mateix lloc. Això va sorprendre als agents, que poc després sabrien que l'organització criminal que es feia passar per la seva família el va recollir del centre proveït pels serveis socials perquè continués demanant calers als vianants d'Alacant. Per això, ho van posar en coneixement de la Policia Nacional. Aquí va ser quan van començar les gestions amb l'Agregadoria de Romania a Espanya, que va permetre saber que no existia cap tipus de relació familiar.

Els agents de la Policia Nacional van acreditar, segons ha detallat Las Provincias, que la víctima estava sent sotmesa a un "control ferri" per part del clan i que es trobava en una situació de "por constant". De fet, l'haurien sotmès també a maltractaments físics, aprofitant la seva situació de vulnerabilitat. El cos policial va detenir a cinc persones vinculades amb aquests fets a Alacant i van alliberar a la víctima, que va ser traslladada a l'hospital general de la ciutat i després va acabar en una casa d'acollida.