Dues empreses de la zona de Barcelona estan sota sospita de la Guàrdia Civil després d'haver descobert greus irregularitats en la gestió de les residències canines per guanyar diners gràcies a les licitacions amb ajuntaments d'arreu de Catalunya. Un total de 50 consistoris eren clients d’aquestes empreses, tot i que des dels municipis es desconeixia com funcionaven. Una denúncia de l’associació animalista FADA de Barcelona davant la Fiscalia —i després de no ser escoltats per la Generalitat— va obrir una investigació que ha estat liderada pel Seprona de la Guàrdia Civil.
La investigació ha revelat que aquestes empreses, responsables de la recollida d'animals abandonats, formaven part d’una xarxa criminal dedicada a la recollida clandestina de cossos d'animals morts, al maltractament animal i a la falsificació documental. Les residències implicades, a més de proporcionar refugi als animals abandonats, gestionaven la incineració dels cadàvers, però no complien els protocols legals de traçabilitat requerits per la normativa, fet que va generar sospites de manipulació de proves. Segons les investigacions, es va descobrir que els responsables de les residències sacrificaven animals injustificadament i que alguns cossos eren destruïts per amagar evidències de maltractament, tot plegat amb l'objectiu d’augmentar els beneficis dels diners que rebien a través de les licitacions dels ajuntaments.
Els consistoris, que desconeixien les irregularitats, havien contractat els serveis d’aquestes empreses per al trasllat dels animals abandonats, sense adonar-se de les condicions inacceptables en què es mantenien. A més de les denúncies per maltractament, la investigació també ha revelat falsificacions de documents i l’emmagatzematge il·legal de cossos d’animals en naus industrials.
Sense voluntaris per no donar pistes
Aquestes empreses mantenien un elevat nivell de secretisme, incloent-hi contractes de confidencialitat amb el seu personal i rebutjant la col·laboració de voluntaris, la qual cosa dificultava qualsevol intent de supervisar la seva gestió. El Seprona ha conclòs que la xarxa operava com una organització criminal, amb un esquema lucratiu que es beneficiava tant dels contractes amb els ajuntaments com de la gestió d'animals morts i els seus residus.
La investigació contra les dues empreses, que operen des de la demarcació de Barcelona, on tenen els centres, però treballen per ajuntaments d'arreu del país, continua oberta, amb càrrecs per maltractament animal, falsedat documental, organització criminal i delictes contra els recursos naturals contra cinc persones. Les dues empreses continuen operant, segons ha pogut saber ElCaso.cat, a l'espera que avancin les investigacions, tot i que cinc persones han estat imputades. L'objectiu de totes aquestes pràctiques -no atendre els animals recuperats, no donar-los medicació i fer-los desaparèixer- era, segons les investigacions, i ara per ara, suposadament, fins que es pugui aclarir davant del jutge, per augmentar els beneficis.
Organització criminal
És per això, tenint en compte que les empreses tenien clars els objectius i estaven organitzades, que el Seprona hi veu també, a més dels delictes contra els animals i la falsificació documental, també un delicte d'organització criminal. Des de FADA han lamentat que si bé també van informar dels fets a la Generalitat de Catalunya, i concretament al departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, no es va moure ni un sol dit.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!