El misteri de la profanació de més d'un centenar de nínxols del cementiri de Monjuïc, a Barcelona, podria ser a un pas de resoldre's. Els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació després que el passat 3 de juliol presentessin una denúncia per un moviment inusual de lloses de formigó en algunes de les tombes més antigues del cementiri barceloní. La policia catalana va incrementar el patrullatge a la zona per detectar possibles saquejos, principalment d'or i joies dels difunts que allà descansen, i ara s'ha aconseguit relacionar el cas directament amb cinc treballadors del recinte mortuori.

Cinc treballadors investigats per profanar tombes a Montjuïc

Els Mossos d'Esquadra investiguen cinc enterramorts del cementiri de Montjuïc per robar un total de 162 tombes, que havien estat obertes i saquejades, sense rastre de les joies i altres objectes de valor amb els quals havien enterrat als difunts. Segons ha avançat Crónica Global, els cinc treballadors investigats (que no han estat detinguts de moment) han estat descoberts després d'intentar vendre un d'ells diversos quilos de joies en un establiment de compravenda d'or. Per això, l'empresa municipal que gestiona el recinte, Cementiris de Barcelona, s'ha querellat contra els enterramorts, que formen part de la plantilla.

 

Els cinc enterramorts investigats, segons ha apuntat el mitjà citat, són una dona que treballa com auxiliar, uns germans bessons i un home que va intentar vendre els objectes robats en una botiga de compravenda d'or. També seria entre ells el treballador que va donar la veu d'alarma i va enviar un correu electrònic.

Un investigat ha declarat i els altres quatre ho faran el 24 de maig

Tal com apunten fonts judicials, el Jutjat d'Instrucció número 10 de Barcelona té obert un procediment, des de l'agost de 2023 arran d'una denúncia de l'Ajuntament de Barcelona pels fets, i és per un suposat delicte de danys i un altre contra el respecte als difunts. Un dels investigats va declarar el passat mes de març, mentre que els altres quatre estan citats davant del jutge el proper 24 de maig.

Cal recordar que Cementiris de Barcelona, en tenir coneixement dels saquejos, es va posar en contacte amb els titulars dels nínxols, malgrat ser una àrdua tasca per l'antiguitat de les tombes. Els Mossos d'Esquadra van activar un dispositiu, en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, amb drons nocturns de detecció de calor i agents patrullant les 24 hores del dia.