Agents de la Policia Nacional han detingut dos homes a Madrid, en la primera i més llarga investigació contra l'enregistrament clandestí de pel·lícules d'estrena en sales de cinema. Els detinguts pertanyien a diferents xarxes internacionals dedicades a distribuir films "pirates" a Internet i actuaven a la Comunitat de Madrid, on s'han realitzat les detencions.

Els detinguts, coneguts com a comcorders per la seva especialitat delictiva, es troben sota disposició judicial. Acusats de ser els presumptes responsables de delictes contra la propietat intel·lectual, se'ls atribueixen fins a 14 fets delictius des de febrer de 2019 fins al mes de gener de 2022. Per cada enregistrament il·lícit, rebien fins a 400 euros.

La investigació es va iniciar el 2019, sent la més longeva contra aquest tipus de delictes

La Policia Nacional ha aconseguit la identificació i detenció de dos delinqüents en la primera investigació dilatada en el temps contra aquest tipus d'activitats delictives. Tot va començar l'any 2019 arran de la denúncia interposada per la Motion Picture Association, després que l'associació detectés fins a 14 enregistraments clandestins en diferents sales de cinema de Madrid.

Els enregistraments "pirates" eren editats i, després, es publicaven en pàgines web especialitzades en la distribució de continguts protegits, tal com van poder comprovar els agents. A partir de l'anàlisi tècnica realitzada durant la investigació, el cos policial va concloure que els enregistraments els duien a terme dues persones diferents amb dispositius fets servir específicament per a aquestes filmacions il·legals.

La investigació de la Policia Nacional contra la xarxa d'enregistrament clandestí / Europa Press

La policia va dissenyar un dispositiu de vigilància específic per a les sales de cinema

Després de les primeres conclusions extretes a partir de l'anàlisi tècnica, l'operatiu policial va dissenyar vigilàncies a les diferents sales de cinema de Madrid, que s'intensificaven en les dates d'estrenes rellevants. Les vigilàncies es van prolongar en el temps fins que dos homes van ser detinguts en diferents moments, un d'ells després de ser sorprès in fraganti. Fins ara, les úniques detencions dutes a terme en aquest tipus de delictes succeïen quan els responsables de les sales de cinema descobrien els delinqüents en ple enregistrament il·lícit.

Els detinguts, peces fonamentals de les organitzacions criminals

Els dos individus, també coneguts com a comcorders per la seva especialitat delictiva, ocupaven els nivells més baixos a les seves respectives xarxes internacionals dedicades a la distribució pirata de pel·lícules d'estrena. No obstant això, el seu paper resultava imprescindible per a aquestes, ja que eren els encarregats de proveir els enregistraments que després eren facilitats a altres integrants per a la seva edició, allotjament i publicació. Una de les xarxes tenia més presència a Sud-amèrica, mentre que una altra d'elles estava implantada a l'est d'Europa.

Un dels individus actuava gravant la pel·lícula mitjançant el seu telèfon mòbil, en el qual havia instal·lat una aplicació específica per realitzar enregistraments discrets, i amb ajustaments de paràmetres tècnics. Per cada un d'aquests films, els comcorders percebien entre 250 i 400 euros, depenent de la qualitat i de la popularitat de l'estrena. La Policia Nacional detalla que els integrants d'aquestes xarxes també cobraven els ingressos de la publicitat inserida en les pàgines web on publicaven les pel·lícules "pirata", disponibles a través d'enllaços de descàrrega.