Els Mossos d’Esquadra van desmantellar el passat 29 de juny onze plantacions de marihuana ubicades a la comarca de La Selva, però també al Baix Empordà. En l'operació policial van detenir catorze homes i dues dones, d’edats compreses entre 21 i 56 anys, acusats de delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric. La majoria d’aquestes plantacions estaven ubicades a xalets en urbanitzacions de la zona. Els domicilis per dur a terme l'activitat delictiva eren propietat del banc o de particulars, per tant, estaven ocupats. D'altres, però, sí que estaven llogats de manera legal per tal d'evitar ser objecte de processos judicials.

El grup criminal era "franquiciador" de plantacions

El subministrament elèctric estava punxat i havien convertit les llars en grans plantacions. Per fer-ho, els responsables feien forats per passar les instal·lacions o bé trencaven portes i finestres. En la zona, la majoria d'habitatges construïts estaven destinats a ser segones residències o cases amb finalitats turístiques, però van quedar abandonats. En aquest escenari, els membres de l’organització criminal exercien de “franquiciadors” de plantacions de marihuana, és a dir, ajudaven a altres grups criminals més petits a entrar al negoci, com una xarxa. En aquests casos, a canvi d’un preu establert, els nous grups criminals eren els qui explotaven les plantacions. D'aquesta manera, les organitzacions s'organitzen amb una estructura tradicional del negoci, un fet que comporta que la majoria dels detinguts no tinguin antecedents policials anteriors. De fet, dels catorze detinguts, dotze no tenien cap antecedent policial, mentre que dos en tenien un i uns altres dos en tenien quatre, la majoria per fets similars.

Unes xifres de beneficis astronòmiques

Pel que fa a beneficis econòmics, la venda de la droga intervinguda en l'operatiu policial assoliria al mercat il·legal espanyol uns 750.000 euros anuals, mentre que si les substàncies es venguessin a països del nord d'Europa, la xifra seria molt més impactant: al voltant de 2,2 milions d'euros. Per fer aquesta estimació, s'han tingut en compte els quilograms dels cabdells que s’obtindrien de mitjana de les 5.832 plantes intervingudes en les diferents plantacions i, posteriorment, es realitza l'extrapolació a tres collites anuals, rendibilitat usual d’una plantació. A aquesta xifra s’han afegit els 20 quilograms de cabdells intervinguts també.

Els agents van posar en marxa una investigació

La investigació es va iniciar el passat mes de febrer. Els investigadors van tenir accés a una informació segons la qual un grup de persones explotaven plantacions interiors de marihuana en diverses poblacions de la comarca de la Selva i, en un dels casos, al Baix Empordà. Els agents van començar a dur a terme vigilàncies entorn dels immobles, tot i la dificultat que representava la seva ubicació, ja que es tractava de llocs de difícil accés i en carrers poc transitats. Davant les evidències de plantació de marihuana, el 29 de juny es va dur a terme el dispositiu policial sota la tutela del Jutjat d’instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners. En total es van dur a terme onze entrades i escorcolls en domicilis situats a les poblacions de Lloret de Mar, Vidreres, Maçanet de la Selva i Romanyà de la Selva.

A banda de drogues, també hi van trobar armes

En un dels domicilis de Lloret de Mar els policies hi van intervenir una pistola del calibre 22, una d’aire comprimit i un matxet. A banda, també van recuperar un ciclomotor sostret el novembre de 2021, que estava aparcat a la via pública a Mataró, motiu pel qual s’investiga dos dels detinguts, un home i una dona de 39 i 40 anys, per un delicte de furt d’ús de vehicle i per un delicte de tinença il·lícita d’armes. En un altre habitatge de Lloret de Mar un dels detinguts, de 25 anys, va agredir un agent de la policia mentre es duia a terme l’assalt i s’assegurava el domicili durant l’entrada i escorcoll, causant-li lesions lleus. Per aquest motiu, també ha quedat investigat per un delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat.

Tots els detinguts van passar a disposició judicial el 30 de juny i el jutge va decretar presó per a dos dels homes i llibertat amb càrrecs per a la resta.