La Guàrdia Civil, en col·laboració amb l'Europol i la Gendarmeria Francesa, ha detingut quinze persones a Tarragona que formaven part d'un perillós grup criminal dedicat als robatoris amb força en habitatges i establiments comercials, des de farmàcies fins a sales de joc i apostes. L'operatiu, sota el nom de "Carbig", ha estat encapçalat per la Unitat Orgànica de Policia Judicial de Lugo i ha permès resoldre més d'una cinquantena de robatoris que s'havien produït per tot Espanya, així com dotze assalts en casinos a França.
Més de 50 robatoris a Espanya i França
La investigació es va iniciar a principis de 2023 arran de cinc robatoris que van tenir lloc a la província de Lugo. Després de diversos mesos d'indagacions, la Guàrdia Civil va permetre identificar els presumptes autors, tots ells procedents de països de l'Est, i que formaven part d'un grup criminal i ben organitzat. Segons van descobrir, actuaven com un comando itinerant amb viatges de tres o quatre dies a alguna localitat per cometre els robatoris i, posteriorment, tornar a Tarragona o Madrid, on havien establert les seves “casernes generals”. Sense amb prou feines descansar, cercaven un nou objectiu i tornaven a actuar en una altra localitat.
Així van arribar a assaltar cases d'apostes i salons de jocs a Tomiño (Pontevedra), Valverde de la Virgen (Lleó) i Campo de Criptana (Ciudad Real). També van robar en establiments de productes carnis, farmàcies i locals d'hostaleria, a municipis com Tudela, Fraga, Alcázar de San Juan, Carlet, Oriola, Aracena, Fira, Olivenza, Illescas, León, Corrales de Buelna, Binéfar, Almazán o Monforte de Lemos. Vigilaven de dia els llocs on volien entrar per determinar les vies d'accés i fugida i després hi tornaven de matinada per cometre l'assalt. Ho feien de forma “molt violenta” i utilitzant “eines contundents per forçar portes, finestres i practicar butrons en pocs segons”.
Material de jardí robat a Barcelona i venut a Tarragona
Més enllà dels robatoris en establiments comercials de tot Espanya, també van entrar a robar en habitatges de la demarcació de Barcelona, alguns d'ells als municipis d'Olesa de Bonesvalls, Collbató o Sant Salvador de Guardiola. Els lladres accedien a les cases de nit, quan els seus propietaris dormien i els robaven les eines necessàries per al manteniment del jardí. Ho feien perquè era un material de “ràpida sortida al mercat negre” i, després de tenir-lo ocult en un local al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, el podien vendre fàcilment als propietaris de petites empreses de jardineria, formigó imprès i manteniment.
Tècniques militars per cometre els assalts
Els lladres, originaris dels països de l'Est d'Europa, utilitzaven tècniques militar per cometre els diferents robatoris, segons ha detallat la Guàrdia Civil, arribant a reptar per terra per evitar ser detectats pels sistemes de seguretat. Per evitar ser identificats, ocultaven sempre el seu rostre amb caputxes, gorres o passamuntanyes i duien guants per no deixar empremtes. A més, robaven els cotxes amb els quals cometien els cops perquè fos difícil que se'ls pogués relacionar amb el robatori i es desplaçaven en hores en les quals evitaven els possibles controls policials.
Finalment, però, els van poder identificar i els investigadors han pogut detenir quinze persones a les localitats de Tarragona, la Pobla de Mafumet i Puigdelfí. Se'ls acusa de pertinença a grup criminal i més de mig centenar de robatoris amb força. En els escorcolls realitzats, s'ha pogut recuperar part dels objectes que s'havien robat a Catalunya, els quals ja han estat retornats als seus propietaris. Es calcula que el material i diners robats en territori espanyol, més els danys provocats, poden sumar pèrdues per als afectats d'uns 400.000 euros. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.