Trajectes de 18 hores confinats al maleter d'una furgoneta, sense ventilació, menjar o la possibilitat de sortir a estirar les cames. Així van entrar a Barcelona 28 immigrants il·legals, procedents de l'Índia i del Pakistan, després de pagar entre 10.000 i 12.000 euros i passar diversos mesos rondant per Europa fins que els responsables de fer els trasllats els recollien en una ciutat d'Itàlia o França prèviament pactada. Set persones han estat detingudes per aquests fets, de les mateixes nacionalitats que els immigrants, acusats dels delictes de tràfic de persones, falsedat documental i pertinença a organització criminal.

La investigació de la policia espanyola va arrencar el juliol del 2023, quan van detectar una primera tanda d'immigrants indocumentats que havien arribat a Sant Adrià del Besòs amagats en una furgoneta. En total, onze persones van entrar aquell estiu d'aquesta manera a Catalunya, vulnerant la legislació vigent sobre entrada i trànsit d'estrangers. Els agents van començar les perquisicions, esbrinant en aquell primer moment que era una organització ben estructurada la que introduïa aquestes persones en Barcelona a canvi d'una retribució monetària important. 

immigrants il·legals barcelona (1)
La furgoneta en la qual amagaven els immigrants, sense llum ni ventilació / Policia Nacional

El viatge era ardu i molt llarg. Arribaven a Europa a través de Turquia i esperaven diversos mesos fins que eren recollits pels traficants. Des que pujaven a les furgonetes fins que arribaven al seu destí final, que acostumava a ser o Barcelona o Portugal, passaven unes 18 hores apilats dins del maleter que mancava de finestres, en condicions higiènic-sanitàries deplorables, ja que no els deixaven sortir durant el trajecte, havent de fer les seves necessitats en ampolles i bosses de plàstic que tampoc podien llençar. A més a més, els conductors els confiscaven els seus telèfons mòbils i tota la documentació abans de pujar a la furgoneta, de manera que els tenien completament controlats. Malgrat tot això, estaven disposats a pagar fins a 12.000 euros per tal de sortir dels seus països d'origen. 

Els diners els pagaven abans de començar el seu periple. No obstant això, hi havia passatger que no podien pagar tot alhora, i feien els ingressos, via transferència bancària, a terminis, la primera meitat abans i la resta en arribar. Un cop a Barcelona, els membres de l'organització conduïen als qui no ho havien pagat tot a pisos pastera, on els confinaven fins que no rebien la part que faltava del pagament, i tampoc els retornaven les pertinences fins aquell moment, tenint-los pràcticament segrestats. La policia ha detectat tres d'aquests pisos a Sant Adrià de Besòs

Una màfia ben estructurada 

El grup tenia una estructura piramidal amb una jerarquia sòlida. Al cim hi havia el líder, que era qui s'encarregava de captar els "clients" als seus països, amb ajuda d'altres membres, oferint-los facilitats per entrar a Catalunya a canvi d'importants quantitats de diners. Aquestes persones eren fins i tot de la mateixa regió que els traficats, ja que, en tractar-se de societats molt hermètiques, el coneixement de l'idioma i dels costums era clau per guanyar-se la seva confiança. 

El segon estrat el conformaven els membres que rebien als immigrants i els portaven als "pisos de seguretat". Finalment, a la base de la piràmide, estaven els conductors de les furgonetes, que els recollien i entregaven després de travessar diversos països europeus fins a arribar a Barcelona. Aquestes persones coneixien molt bé les carreteres i autopistes, i evitaven passar pels controls. 

En l'operació que va culminar amb la desarticulació d'aquesta màfia s'hi van identificar altres 17 persones, i a totes elles se'ls estan tramitant una infracció de la llei d'estrangeria, i estan a l'espera de ser repatriats als seus respectius països.