Cop contra una organització de tràfic d'anguila a Europa. La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació ASKEA IV-LAKE i sota la coordinació de l'Europol, ha detingut a Espanya un total de 30 persones i ha comissat 18 tones d'aquesta espècie autòctona protegida, que al mercat negre podria tenir un valor superior als 20 milions d'euros. Aquests arrestos s'han donat amb la col·laboració de les autoritats d'altres països europeus, com Portugal o França, on també s'han interceptat diverses tones d'aquests animals i han enxampat els traficants.
Campanya històrica contra el contraban d'espècies a Europa
El cas és històric a escala de tota Europa i la Guàrdia Civil, amb la col·laboració de les autoritats de 32 països del continent, han aconseguit un balanç total d'intervenció de 25 tones d'anguila europea i 256 detinguts. Tot i que a Espanya els arrestos han estat molt menys, la majoria de les mercaderies vives d'aquesta espècie s'han trobat al país, des d'on eren transportades cap a altres indrets de la Unió Europea i Àsia, camuflades a l'equipatge personal de diversos passatgers d'aerolínies comercials o d'altres mitjans de transport de viatgers.
La Guàrdia Civil ha realitzat a Espanya, aproximadament, un miler de controls i inspeccions a ports, aeroports i vies de comunicació. A més, s'han desenvolupat dues grans operacions centrades a Astúries i Sant Sebastià, amb ramificacions a Portugal i França, segons ha informat aquest dijous el cos policial en un comunicat. La trentena de detinguts estan acusats dels delictes de tràfic d'espècies, contraban, falsedat documental i contra la salut pública, principalment, tot i que la llista d'infraccions podria augmentar a mesura que avança la investigació.
Així operaven amb empreses pantalla per traficar amb l'anguila europea
El modus operandi de la banda era força professional. Tant que utilitzaven empreses legalment establertes per comerciar amb l'anguila europea, introduïda al mercat angula de procedència il·lícita, capturada tant a territori nacional com als països limítrofs. El preu al mercat negre va arribar fins als 9.000 euros per quilo, especialment al sud-est asiàtic. Fins a l'altra punta del món, enviaven els animals a l'equipatge personal, emprant maletes condicionades pel transport amb bosses injectades d'oxigen per garantir la supervivència de l'espècie engabiada fins a 42 hores.

A més, cal recordar que les exportacions de l'anguila europea fora dels països membres de la Unió Europea està prohibida en aquests moments. Hi ha una "quota zero" d'enviaments cap a altres indrets del món imposada per les autoritats europees. En qualsevol cas, aconseguien evitar aquestes lleis amb empreses legals, la qual cosa dificulta la investigació policial i amaga les ramificacions internacionals que un cultiu pot tenir, com és el cas dels d'Astúries i Sant Sebastià amb Portugal o França.
Les anguiles han estat reintroduïdes a la natura
Gran part de les 18 tones d'anguila europea intervinguda ha estat reintroduïda al medi natural. La majoria han estat alliberades a les zones d'Astúries, Cantàbria, Tarragona, Castelló i Cadis. A més, la col·laboració de diferents centres d'investigació en matèria de pesca com l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Centro Integrado de Formació Profesional Marítimo "El Zaporito" a Cadis, el Centro Ictiológico de Arredondo (Cantàbria) i la Piscifactoria d'Uña (Conca), ha estat crucial per garantir la supervivència i posterior devolució a la natura de les anguiles comissades.

L'operació, que ha donat com a resultat la intervenció de 18 tones d'anguila europea valorades en més de 20 milions d'euros i la detenció de 30 persones, ha estat desenvolupada en l'àmbit estatal de manera conjunta per agents de la Guàrdia Civil del Seprona, el Servei Fiscal i Marítim, així com Seguretat Ciutadana. També ha tingut el suport del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, en el camp de la reintroducció a la natura de l'espècie, dins del pla d'acció espanyol contra el Tràfic Il·legal i el Furtisme Internacional d'Espècies Silvestres (Pla TIFIES) i el projecte LIFE SATEC.