La Policia Nacional ha detingut a Madrid un sicari i líder d'una banda criminal buscat a Colòmbia per la seva presumpta implicació en més de 100 assassinats i que tenia en vigor dues reclamacions judicials internacionals.

Entre aquestes morts es troba la de la seva sogra, perpetrada per ell mateix com a venjança per un possible furt de diners propietat de la seva organització criminal, ha informat aquest la Policia Nacional en un comunicat de premsa.

Conegut amb l'àlies de 'Nene', Jonathan Andrés Zuluaga Celemín és considerat per Colòmbia com el capitost de la banda La Cordillera, amb influència en diversos departaments colombians i que compta amb ramificacions a tot el món.

Les investigacions policials van començar quan les autoritats de Colòmbia, mitjançant la Interpol, van emetre dues notificacions per a la localització i detenció del fugitiu per diferents delictes contra la vida, homicidis i assassinats, comesos tots ells al seu país d'origen. També se l'acusava del delicte d'organització criminal, així com de fabricar, traficar, portar o tenir armes de foc, accessoris, parts o municions. L'home ja va ser detingut l'any 2019 a Leganés, on s'amagava, i també l'any 2012 a Arganda del Rey.

El van localitzar a Madrid

Amb aquesta informació, es van iniciar les gestions policials per a donar amb el seu parador i procedir a la seva detenció. A causa de l'extrema gravetat dels fets comesos, se li va assignar màxima prioritat a la seva localització, tenint en compte, a més, l'alerta que feia referència a la seva perillositat i propensió a l'evasió, segons ha explicat la Policia Nacional.

Nene Colombia

Detenció del Nene, a Madrid / CNP

En col·laboració amb la Policia Nacional de Colòmbia es van fer seguiments a la família de l'home que es buscava i es van poder detectar viatges entre els dos països amb avió. Finalment se'l va localitzar a Madrid.

Quinze anys perseguit per la policia

El 'Nene' va ser el presumpte encarregat de posicionar al seu grup criminal La Cordillera -herència de La Ballena- com una organització bèl·lica, organitzada i jerarquitzada, així com de la seva expansió i consolidació a Europa. A més, articulava activitats de narcotràfic a gran escala a Sud-amèrica, Panamà, els Estats Units, Mèxic i Cap Verd.

En la seva trajectòria criminal, amb més de 15 anys al fugat de la llei, se li atribueix l'autoria intel·lectual i material de més de 100 homicidis.

Va matar la sogra

Entre ells el que va perpetrar contra la seva sogra a la ciutat colombiana d'Agosto de Pereira, com a venjança per un possible furt de diners de l'organització.

La seva entrada a Espanya es va produir l'any 2015, amb la projecció de muntar diverses sucursals de l'organització La Cordillera a Espanya, Bèlgica i França. Amb la detenció del 'Nene', la policia de Colòmbia creu que es desestabilitza la línia de comandament de la banda i es pot generar un impacte significatiu en les finances de l'entramat criminal.