La Policia Nacional ha desmantellat un laboratori artesanal de medicaments prohibits ubicat a Gavà, al Baix Llobregat, regentat per una parella procedent de l'Europa de l'est. La policia espanyola els acusa d'haver posat a la venda més de 6.000 dosis de suplements vitamínics i tractaments il·legals, sent el producte estrella un fàrmac el principi actiu del qual és la dutasterida, que es comercialitza per tractar la pròstata i la caiguda del cabell. Els detinguts, un home hongarès de 48 anys i una dona ucraïnesa de 35, estan acusats d'un delicte contra la salut pública i estan pendents de passar a disposició judicial. 

 

La investigació es va posar en marxa gràcies a un avís procedent de l'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) dels Estats Units, els qui van donar compte de l'existència de vendes il·legals de medicaments a Internet, l'origen dels quals era Catalunya. En total, es van identificar tres pàgines web gestionades per aquesta parella, on els usuaris podien trobar tota mena de medicaments no autoritzats, i alguns que només es podien adquirir de manera legal amb prescripció mèdica. Entre les "top vendes" hi havia suplements vitamínics per la millora del rendiment acadèmic, contra l'envelliment, tractaments contra l'alopècia, cremagrases, substàncies de mesoteràpia o per la cura de ferides i lesions. 

Tots els medicaments, de producció casolana 

A més de la il·legalitat de la venda d'aquests productes, els investigadors van poder comprovar que els detinguts els fabricaven ells mateixos en un laboratori que tenien en un domicili de Gavà, amb el consegüent perill que això suposa per la salut dels compradors. Quan van efectuar l'entrada per escorcollar el pis, s'hi van trobar una centrifugadora, una cabina de fluix laminar, una càmera esterilitzadora de fabricació casolana, una etiquetadora, vials reutilitzables, taps i capses de cartó. Els perits de l'Agència Espanyola de Medicaments i de Productes Sanitaris van identificar 6.616 dosis de medicaments i altres estris propis d'un laboratori farmacològic. 

La parella rebia comandes i feia enviaments a escala mundial, però destaca especialment una venda que van fer a Mèxic, on van enviar 120 quilos de vials de diferents medicaments pels quals van facturar 72.000 dòlars. L'operació policial va concloure amb el bloqueig dels comptes bancaris on els delinqüents ingressaven els diners obtinguts de la venda il·legal d'aquests productes.