La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització dedicada al contraban de tabac sota marques falsificades que actuava a les províncies de Lleida, València, Alacant i Sevilla, a més de Portugal. Coneguda com a ‘Operació Petres-Lleida’, la investigació es va iniciar el desembre de 2021, quan la policia judicial de Lleida va tenir coneixement de l'existència d'un grup criminal dedicada al contraban de tabac entre Espanya i Portugal.

La investigació va acabar amb la detenció de dotze persones el passat mes de novembre. Es tracta de deu homes i dues dones d'entre 46 i 78 anys, per a qui els jutges van decretar l’ingrés a presó. Sis dels detinguts són de nacionalitat espanyola, quatre de Bulgària, un de Suïssa i un de Portugal. Entre ells hi ha el cap i màxim responsable de l'organització, un home búlgar que vivia a València.

Més de 2,5 milions de paquets de tabac falsos confiscats

Durant l’operatiu es van fer diversos registres a les localitats de Lleida, Almoines i Gandia (València), Agost (Alacant) i La Rinconada (Sevilla), on es van trobar diversos magatzems vigilats constantment on es guardaven el tabac per a la seva posterior distribució per Espanya i Portugal. També es van descobrir quatre turismes i dos camions, un d’ells de gran tonatge, que utilitzaven per repartir-lo. Els conductors prenien mesures de prevenció per evitar qualsevol seguiment i localització.

En el marc de l'operació, s'han confiscat 2.434.430 paquets de tabac falsificat, valorats en 11.183.753,25 euros, a més de 51.780 euros. D’altra banda, la Guàrdia Nacional Republicana de Portugal va intervenir el contingut d'un camió de l'organització amb 67.500 paquets de tabac falsificat, valorat en 270.000 euros. Es creu que l’organització tenia capacitat per distribuir uns 100 milions d’euros en tabac falsificat, encara que no s’ha pogut descobrir on es fabricava. Es tracta de l'operació més important realitzada per la Guàrdia Civil de Lleida i una de les importants d'Espanya, segons el cos.