El cas de Marta del Castillo, que va ser assassinada el 2009, continua sense resoldre's tretze anys després de desaparèixer i el seu cos encara no ha estat localitzat. Compleix condemna pels fets Miguel Carcaño, el seu amic i xicot d'institut, que va ser l'últim amb qui va estar i que ha donat diferents testimonis que han obstaculitzat enormement l'esclariment dels fets. En diverses ocasions ha acusat altres persones dels fets, inclòs el seu germà, Francisco Javier.

Revés a la família de Marta del Castillo a l'Audiència de Sevilla

Aquesta ha estat la clau de l'últim avenç del procés judicial, en el qual l'Audiència de Sevilla ha decidit denegar la petició de la família de Marta del Castillo que no s'arxivés l'acusació contra Francisco Javier Delgado, el germà de Carcaño. Encara que la investigació contra ell es va arxivar el 2013, es va reobrir el 2020 a petició de la família de la Marta, que no creuen que el condemnat, Miguel Carcaño, la matés, i ara de nou es tancarà l'acusació contra ell.

Francisco Javier Delgado, germà de Carcaño / Arxiu|Arxivament

Francisco Javier Delgado, germà de Carcaño / Arxiu

L'Audiència, segons avançava el Diario de Sevilla, ha acordat arxivar la seva causa de forma provisional perquè l'única prova que hi ha contra el Francisco Javier és la declaració del seu germà, Miguel Carcaño, que compleix condemna per l'assassinat de la Marta, encara que no s'ha pogut localitzar mai el cadàver. Precisament, la sala recalca que el relat canviant de l'acusat, que ha explicat diferents formes de com van ocórrer els fets i va acusar de forma "capritxosa i contradictòria" altres persones com a autores de l'assassinat, per després exculpar-les "de forma irresponsable".

Arxivat el cas contra Francisco Javier, el germà de Miguel Carcaño

L'última versió de Carcaño apuntava al Francisco Javier com a assassí de la Marta en el marc d'una suposada discussió per la hipoteca del seu pis al carrer León XIII, on se sospita que van matar la jove, que tenia 17 anys. Aquesta hipòtesi s'ha investigat a fons per "diluir les expectatives" que han creat les novetats en la família de la víctima i "ha d'acabar-se" perquè no aporten dades que permetin corroborar la seva versió, que a més té ja poca credibilitat per les vegades que l'ha canviat.

Marta del Castillo / EFE

Els pares de Marta del Castillo perden una de les vies per arribar a la veritat sobre el que li va passar a la seva filla / EFE

Així mateix, l'Audiència denega la petició que tornin a declarar Miguel Carcaño i el seu germà Francisco Javier Delgado, a més d'un acarament entre els dos, ja que "l'experiència demostra la inutilitat de l'esmentada prova per a l'esclariment dels fets". Això s'ajunta a la destrucció de l'última esperança de la família de Marta del Castillo per a aquesta via, perquè la possibilitat d'un judici per aclarir si la hipoteca per la qual suposadament van discutir va ser objecte de frau és impossible: el presumpte delicte ja ha prescrit.

D'altra banda, el tercer en discòrdia, El Cuco, que ha estat acusat de fals testimoni juntament amb la seva mare, Rosalía. Javier García Marín porta des dels 15 anys internat en un centre de menors per encobriment d'assassinat, ja que Carcaño assegura que el va ajudar a netejar i a desfer-se del cadàver de la Marta després d'assassinar-la.