Necessites anar al lavabo i l'establiment no et deixa accedir per no ser client? Doncs, potser no és del tot cert aquests cartells dels bars o restaurants que col·loquen als aparadors recordant que els urinaris són "només per a clients". El que s'acostuma a fer en aquests casos és entrar amb discreció sense ser vist per cap dels cambrers o personal del local o demanar algun tipus de beguda que pugui ser servida i emportada amb facilitat i rapidesa per tal d'accedir als lavabos el més aviat possible. La qüestió és, tot i ser un comerç privat, està obert al públic i és legal que no et deixin entrar a fer les teves necessitats bàsiques (especialment en una urgència)?

Tot i que la normativa no és molt específica, Gabriel Capilla, professor de la Universitat Abat Oliba CEU (UAO CEU) de Barcelona, en declaracions a RAC1 ha asseverat que el problema és que la llei vigent "no diu res, no hi ha un dret, no hi ha cap normativa que obligui els establiments a facilitar l'accés als lavabos a persones no clientes". Tot i això, recorda que, al final, els establiments com bars o restaurants són els que acaben establint les seves pròpies regles internament i per tant són els que decideixen. Respecte a la normativa, en aquest cas, no és d'àmbit estatal, per la qual cosa Catalunya té la competència cedida per legislar de forma més contundent o no sobre aquesta temàtica.

Només es pot accedir si hi ha una necessitat extrema que afecti la salut

Capilla, al mitjà citat, ha assegurat que, d'altra banda, sí que hi ha normatives en altres comunitats autònomes com Castella-la Manxa que especifica una mica més però "tampoc ho diu de forma gaire clara". En qualsevol cas, a no ser que es tracti d'un motiu major de salut i necessitat extrema, no es podria accedir als lavabos si els treballadors o propietaris de l'establiment es neguen a que els facin servir totes aquelles persones considerades no clientes. Però si es pot demostrar la urgència els haurien de deixar entrar perquè està vinculada a la salut de la persona. Així, doncs, al final, tot depèn del bar o el restaurant i les seves regles internes.