Fa gairebé un any que el jutjat d'Instrucció 1 de Girona investiga una xarxa criminal que, presumptament, s'aprofitava de les bases de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) per falsificar i vendre carnets de conduir fora de llei.

Aquest dimarts centenars d'agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional han explotat el que han anomenat com cas Loki, en honor al déu de la mitologia nòrdica conegut pel seu "caos" i les seves "mentides", i han llençat una operació per detenir els caps del grup, els que s'encarregaven de hackejar les dades i vendre els carnets falsificats. També s'han ordenat les detencions de gairebé 900 persones que havien comprat aquests carnets fraudulents.

 

Ja s'han detingut 300 dels 900 objectius del dispositiu

L'operatiu, tal com ha avançat ElCaso.cat, ha arrencat a les sis del matí, i al migdia els dos cossos policials han informat que ja s'havien detingut almenys 300 persones. El dispositiu s'havia organitzat els darrers dies i ha permès traslladar els arrestats a les comissaries de tot Catalunya. La majoria seran deixats en llibertat després a l'espera que siguin citats pel jutge que porta el cas.

Els que sí que seran entregats demà o dijous al magistrat d'Instrucció 1 de Girona seran els tretze membres de la banda que falsificava i venien els carnets de conduir a persones que mai s'havien tret el permís o que havien perdut els punts després de fer greus infraccions de trànsit.

Més enllà del delicte que és la compra i ús de documentació oficial falsificada, el perill és evident: hi havia gairebé dos milers de persones que circulaven sense cap mena de pràctica reglada ni havent superat cap formació teòrica.

Un informàtic de la DGT al capdamunt de l'entramat criminal

El suposat cap de la banda era un home que venia els carnets que aconseguia falsificar un informàtic que treballa com tècnic -amb contracte laboral extern- a la DGT de Girona, des d'on s'ha orquestrat tota aquesta macroestafa.

Cas Loki: falsificadors de carnets de conduir / ACN

Imatge de la detenció de l'informàtic que liderava la banda de falsificadors de carnets de conduir / ACN

L'informàtic, que ha estat arrestat a casa seva, a primera hora del matí, s'aprofitava de la informació a la qual tenia accés per la seva tasca professional per falsificar els expedients dels carnets i així donar carnets il·legals als clients de la banda.

Carnets de conduir il·legals amb expedients falsificats

Els compradors dels carnets, segons consta a les diligències policials, són majoritàriament persones de nacionalitat xinesa i pakistanesa, si bé també n'hi havia de marroquins i alguns d'espanyols. Durant el dia està previst que es vagin detenint a més persones, si bé és cert que és complicat que s'arribi a la xifra dels 900, que era l'objectiu, tenint en compte que algunes persones ja no viuen a Catalunya o que es poden haver escapat.

 

Les penes de presó per falsificació documental no són lleus i poden arribar als sis anys. S'han fet detencions a Catalunya i també en 25 províncies espanyoles més. Tots els escorcolls s'han fet entre el Gironès i Osona.

Carnets falsos a la venda per entre 2.500 i 10.000 euros

A més del líder de la banda i l'informàtic, que viu en una casa de Sant Feliu de Guíxols, també hi ha onze persones més que els Mossos i la Policia Nacional creuen que són els caps de la banda i les persones que feien les falsificacions digitals i que oferien els carnets als clients finals.

La majoria són de nacionalitat espanyola. Els carnets que col·locava la banda es venien per entre 2.500 i 10.000 euros, segons han informat durant el dia d'avui fonts judicials.

S'han fet entrades i escorcolls també a Calonge, Llagostera, Quart (Gironès) i a Vic (Osona). Al carrer de Sant Antoni de la capital d'Osona la Policia Nacional ha detingut a un dels membres de la banda que s'encarregava de localitzar conductors que necessitessin un carnet i els posava en contacte amb els responsables de rang superior de l'entramat suposadament criminal.

Els agents han marxat al voltant de les dotze del migdia, amb el detingut, un home. El pis de l'arrestat ha quedat cap per avall. La Policia Nacional fins i tot ha desplegat guies canins per buscar diners, els beneficis que suposadament la banda ha fet amb els centenars de carnets que han venut de manera il·legal.

 

Llarga investigació amb la col·laboració de la DGT

La DGT, segons han explicat durant el matí, estava al corrent de les investigacions dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional i han col·laborat, durant aquests mesos, amb la Fiscalia de Girona per enxampar l'informàtic i poder també aclarir el paper que tenien tots els integrants de la banda desarticulada avui.

La col·laboració entre el jutge, Fiscalia, la DGT, els Mossos i la Policia Nacional encara no ha acabat. Ara arrenquen mesos llargs de declaracions dels clients de la banda, que feien ús de documents oficials falsificats, i també de diligències d'investigació per provar totes les acusacions contra els líders de la banda.

No es descarten més carnets falsificats

Avui han estat detinguts pels delictes d'organització criminal, suborn, estafes, blanqueig de capitals i falsedat documental i, segons els investigadors, s'han detectat fins a quatre esgraons en l'entramat criminal.

Operación carnés de conducir / Guillem Ramos

Agents de la UIP de la Policia Nacional a Vic, durant un dels escorcolls / GRS

Els agents de l'Àrea d'Investigació Criminal (AIC) de Girona dels Mossos i de la divisió d'investigació de la Policia Nacional de Barcelona creuen que la banda pot haver facilitat més de 1.800 carnets falsos. De la documentació que avui s'ha recollit dels escorcolls a casa dels líders de la banda no descarten que l'escàndol encara sigui més gran i que hi hagi més desenes de carnets falsificats. Tots els carnets expedits il·legalment han quedat cancel·lats avui mateix.