L'Ajuntament de Cambrils ha admès aquest dissabte, davant de 200 veïns, que és incapaç de controlar la crisi dels manters. Aquest divendres, ElCaso.cat va avançar la situació: tot el passeig marítim de la zona de Vilafortuny, a la frontera amb Salou, està ocupat per desenes de persones, la majoria de nacionalitat senegalesa, que ocupen la via pública venent objectes falsificats en mantes esteses a terra. El regidor responsable de la seguretat d'aquest municipi del Baix Camp ha convocat una reunió amb els veïns de la zona i ha admès que l'Ajuntament de Cambrils i la policia local són incapaços d'acabar amb aquest problema i que, tot i que s'han pres mesures, ara mateix, són incapaços de trobar-hi solució. Temen una revolta violenta -com la de Salou, l'any 2015-, asseguren que no tenen col·laboració dels Mossos ni de la Guàrdia Civil i que no es tracta d'un negoci precari, sinó que mou molts milers d'euros, ha afirmat, segons ha pogut saber ElCaso.cat, el regidor Enrique Arce, del PSC. Al govern de Cambrils hi ha els socialistes, ERC, Junts i Comuns, i Arce és el responsable de la seguretat.
Arce ha admès davant dels veïns que el problema a Cambrils -a Salou, on comença el terme municipal, és gairebé impossible trobar-hi algun venedor il·legal- no es limita a un suposat delicte contra la propietat intel·lectual i un possible incompliment de l'ordenança, sinó que també s'hi barregen el crim organitzat, la immigració il·legal i l'ordre públic. És per això que, assegura, des de Cambrils no es pot fer front en solitari a aquest fenomen. Durant l'any 2023 es van iniciar reunions per intentar abordar el problema, però sense solucions. Aquest 2024 es van tancar alguns accessos, al mes de maig, però no van servir de res. Els veïns van denunciar que les mesures es van revertir i que els manters segueixen ocupant la totalitat del passeig marítim, en aquest tram a tocar de Salou, a la zona del Cap de Sant Pere.
Sense col·laboració dels Mossos
Segons Arce, ara mateix no es compta ni amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra ni de la Guàrdia Civil, i la Policia de Cambrils no disposa de prou efectius per atacar el problema. L'Ajuntament creu que una actuació amb la situació actual podria acabar amb desordres públics i violència, ha explicat el regidor als veïns que han participat en aquesta reunió, aquest dissabte al matí. El consistori vol també aconseguir la col·laboració en aquesta lluita de l'Ajuntament de Salou -on estan empadronats els manters- i de les marques implicades. Alhora, però, assegura que tot plegat forma part d'una màfia de la venda ambulant il·legal i que cal actuar-hi amb investigacions judicials que permetin atacar-la, un fet que, ara per ara, més enllà d'accions puntuals, no s'ha fet, ni a Cambrils ni a altres punts de Catalunya.
Sigui com sigui, els veïns han mostrat el seu desencís per les paraules del regidor, en veure que, tot i que han estat convocats i que des de l'Ajuntament s'ha volgut explicar la problemàtica, no s'ha aportat cap solució i s'ha confirmat el que tothom sospitava: el consistori està superat, ha donat la zona per perduda i només preveu accions a llarg termini. Els veïns de la zona asseguren que l'espai està deixat, sense neteja, i que fins i tot els venedors il·legals també accedeixen a les urbanitzacions per menjar o banyar-se a les piscines comunitàries.
Problema per tot el país
La problemàtica del top manta és present en diversos municipis, la majoria de costa i amb sobreexplotació turística, també a la capital del país, Barcelona, on aquest estiu s'han tornat a detectar grans concentracions de manters. Només en punts concrets de Catalunya, on Mossos i les policies municipals amb polítics que han ordenat accions contundents, s'ha pogut començar a abordar i reduir el problema al màxim exponent. A Cambrils, ara per ara, sembla que no serà així. Els veïns han plantat el regidor, li han lliurat un document amb gairebé 700 signatures demanant mesures per acabar amb aquest problema, i han abandonat la reunió.