Aquest divendres un Airbus A350 de Delta Airlines va arribar amb molt de retard a l’aeroport del Prat de Barcelona després de cobrir la ruta entre Atlanta (EUA) i Catalunya. Les explicacions que ha donat la companyia, i així han confirmat alguns experts en aviació, estan relacionades amb un “risc biològic” (biohazard, en anglèsque es va detectar a l’interior de l’aeronau. Però la història és més prosaica. Cap fuga de productes químics ni cap amenaça amb bacillus anthracis, el famós àntrax. Un dels passatgers va tenir cagarrines, que van escampar-se —per causes que encara no s’han confirmat— per tot l’avió.

 

Cagarrines per tot arreu

Com es pot veure en el vídeo que s'ha difós a través de les xarxes socials, els excrements líquids del viatger, que no va arribar a temps als lavabos, van quedar escampats per tot el passadís de l'avió. Tots els passatgers els tenien a simple vista i la pudor que deixaven anar van recórrer tota l'aeronau, fent que la situació fos insuportable. Els tripulants van haver de posar-hi uns papers damunt per evitar que es poguessin veure i es dissimulés una mica.

Per evitar un viatge que pot durar hores amb la ferum que va provocar aquesta fuga humana, i per poder netejar-ho tot correctament, la tripulació i el pilot van decretar el risc biològic a bord i van sol·licitar permís per fer mitja volta i tornar a aterrar a Atlanta, on es va netejar l’avió. L’operació va allargar l’espera dels passatgers durant una bona estona, però aquests ho van agrair. 

Avion Delta
Imatge del lavabo d'un avió; on segurament no va arribar el passatger del 'biohazard' / Cedida

A l’interior, la pudor causada per les cagarrines del passatger era insuportable i, fins i tot —tal com va assegurar per emissora el capità a la torre de control— s’havia convertit en un risc biològic per a la resta dels passatgers. Malgrat el retard esmentat, l’avió va poder arribar a Barcelona sense més problemes. 

Un perill per als passatgers

Tal com ha explicat el responsable de Trànsit Aeri de Catalunya a ElCaso.cat, aquesta mena d'alertes no són habituals, i encara menys que facin girar cua un avió amb aquest tipus de ruta. Si bé és cert, també, que fer un viatge de llarg recorregut amb aquesta pudor pot ser un suplici i, fins i tot, un perill per als passatgers. 

Trànsit Aeri de Catalunya —compte de Twitter de referència a escala catalana sobre aviació— també explica que és més habitual que alguns avions hagin de tornar o aturar el seu recorregut per pudors als lavabos, però no per casos com el d’aquest Airbus A350 de Delta Airlines que cobria la ruta entre Atlanta i Barcelona aquest divendres passat.