Els ocells fringíl·lids, entre els quals es troben caderneres o verderols, tornen a caure als paranys il·legals catalans. Els Agents Rurals han identificat i denunciat dos individus per capturar aus, especialment fringíl·lids, amb el mètode de varetes amb vesc, una art de caça totalment prohibida, a Prats de Lluçanès. Aquest tipus de captura fa servir la resina extreta del vesc, la qual col·loquen sobre els pals estratègicament col·locats en espais de pas d'ocells i perquè quedin enganxats. Les llefiscoses varetes s'adhereixen a les potes o les plomes i l'agonia comença, sense que l'animal, tot i fer tots els esforços possibles, pugui escapar.

Alguns moren als paranys de vesc i, altres, són recollits després d'hores d'agonia, tot i que vius. En qualsevol cas, dos caçadors d'aquesta art totalment prohibida han estat identificats a Catalunya. Les dues persones denunciades a Prats de Lluçanès, després d'una investigació del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) dels Agents Rurals, estan acusats per un delicte contra la fauna per les varetes de vesc on capturaven ocells fringíl·lids. Una trampa menys per aquests animals que són molt preuats pels seus colors i el seu cant, tot i que no l'última, atès que cada mes es troba alguna.

Paranys Prats de Lluçanès
Paranys amb varetes de vesc a Prats de Lluçanès / Agents Rurals

Les caderneres rescatades al Vendrell i Corbins

Un dels ocells més preuats són les caderneres. Tot i que també els verderols, pardals o passerells es troben a la llista de fringíl·lids preferits entre els caçadors. De fet, els Agents Rurals van denunciar penalment a mitjans d'octubre un home per capturar més d'una quarantena d'ocells d'espècies protegides amb xarxes japoneses, un mètode il·legal, en un camp de gira-sols del municipi lleidatà de Corbins. En aquest cas, van trobar 44 exemplars, vuit dels quals ja havien mort als paranys.

Tot i això, dies abans es va conèixer la notícia que més d'un centenar d'ocells protegits tornaven a volar lliures al Vendrell (Baix Penedès). Els Mossos d'Esquadra havien intervingut 114 aus el passat mes de juliol, especialment caderneres i verderols, unes de les espècies autòctones protegides més preuades. Mesos més tard, després de ser traslladats a un centre de recuperació designat per la Generalitat, van ser alliberats amb la presència dels agents de la URMA de Tarragona. 

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!