La troballa de dues dones, de 20 i 14 anys, enterrades en un pou a 80 metres de profunditat en la desèrtica ciutat de Tacna, presumptes víctimes d'una xarxa de tràfic integrat per policies, ha encès les alarmes de la població que exigeix un "càstig per als criminals".

Desaparicions misterioses al Perú

L'última vegada que els seus familiars van saber de Judith Machaca, de 20 anys, va ser el 28 de novembre del 2020, quan va sortir de la seva feina a la nit i se'n va anar amb un amic policia, un sotsoficial identificat com Santiago Paco. Un mes abans, la mare de Noemí Escobar, una adolescent de 14 anys, va denunciar la seva desaparició davant de la Policia Nacional.

Desaparició dones Perú / @LimaNoticia

Desaparició dones Perú / @LimaNoticia

Així com ambdues joves, la policia de Tacna va rebre 469 denúncies de desaparicions al 2020, malgrat la pandèmia i els confinaments, segons ha pogut saber Efe.

Van trobar els cadàvers a 80 metres sota terra

Fedra Rodríguez, representant de l'organització feminista Multisectorial de Mujeres de Tacna, va lamentar la tràgica notícia: "Després de 73 dies ha aparegut Judith. L'han trobat lamentablement a 80 metres sota terra". Rodríguez també va denunciar l'aparició d'un altre cadàver: "No només van trobar el cos de Judith, sinó que juntament amb ella van trobar el cos d'una altra dona, aparentment una adolescent". Les autòpsies van confirmar que es tracta de les restes de Judith (20) i de Noemí (14), desaparegudes al novembre i l'octubre passats, respectivament.

Van trobar el cadàver de dues dones / Ministeri Públic Perú

Van trobar el cadàver de dues dones / Ministeri Públic Perú

A la zona de platja on es van trobar les restes de Judith hi ha molts pous que els pobladors excaven a la recerca d'aigua. Però el lloc del crim era dins d'una propietat dels pares del sotsoficial Santiago Paco.

Les sospites apunten a membres de la força policial

Rodríguez va afirmar que "aquest fet, a més d'aberrant com qualsevol feminicidi, té d'autors, i dic autors perquè en realitat no se sap encara si és un o són diversos, a membres de la força policial. Membres de la Policia Nacional del Perú hi estan implicats".

El sotsoficial Santiago Paco va ser detingut per la desaparició de Judith el passat 18 de desembre, després que la policia trobés el mòbil de la jove en poder de la seva esposa, també detinguda. També van ser arrestats els pares de Santiago Paco, en condició de propietaris del lloc de l'enterrament.

Tanmateix, Santiago Paco, principal sospitós de la desaparició i mort de Judith, va recuperar la seva llibertat el 31 de desembre per decisió del jutge Yuri Maquera, que no va trobar prous raons per la seva detenció preventiva. Ara el sospitós es troba pròfug de la justícia.

Xarxa de prostitució de dones a Tacna

Quan es pensava que la mort de Judith podia estar vinculada amb un presumpte triangle amorós, va aparèixer un vídeo de Santiago Paco des de la clandestinitat en el qual va confessar haver estat còmplice en l'ocultació d'ambdós cadàvers i d'haver participat en una presumpta xarxa de prostitució de dones a Tacna, integrada per policies en activitat. 

"Ell afirma que hi ha una xarxa de tràfic i prostitució. Anomena a molts, aquest vídeo és a les xarxes socials, no diu que és innocent, diu que és còmplice perquè dona detalls esgarrifosos de com han assassinat a Judith. I acusa a companys amb nom i cognom", va relatar Rodríguez.

Jhon Choque Valdez / @RitaclementeATV

Detenció sotsoficial Jhon Choque Valdez / @RitaclementeATV

En la seva confessió publicada dimarts en xarxes socials, Santiago Paco esmenta sis policies implicats en aquesta màfia. A més, assenyala específicament al sotsoficial Jhon Choque com el policia que el va cridar a integrar aquesta xarxa de tràfic i que presumptament és l'autor material de la mort de Judith i Noemí. Choque s'ha entregat a les autoritats i actualment està detingut.

Tacna demana la comparescencia de les forces policials

Aquest escàndol ha generat una gran indignació a Tacna. Els ciutadans exigeixen "que es declari l'emergència en la Policia Nacional, que s'intervingui i que vinguin organismes nacionals i internacionals" en considerar que no és possible que la policia s'investigui a si mateixa. "No sabem si aquesta és la punta d'un iceberg, no sabem què és el que hi ha darrere de tot això", va admetre Rodríguez a Efe.

Els pares d'ambdues joves trobades mortes, així com els familiars d'altres presumptes víctimes de denúncies atribuïdes a efectius de la policia, s'han concentrat aquest divendres en la cèntrica plaça Zela de Tacna per demanar justícia.