Les dades dels Bombers de la Generalitat sobre cotxes que es cremen a l’aire lliure a Catalunya són alarmants. No només pel nombre absolut de vehicles que cada mes es cremen a casa nostra, sinó per l’increment amb relació als dos darrers anys, 2021 i 2022. Segons les dades a les quals ha tingut accés ElCaso.cat des de l’1 de gener de 2023 fins ahir, 15 de novembre, els Bombers han treballat en 1.858 incendis de vehicles a l’aire lliure. En el mateix període de temps l’any 2021 se’n van cremar 1.504 i l’any 2022, 1.618. Per tant, l’increment, en el mateix rang de dates, és clar. 

Més incendis de cotxes que mai

Des del mes de juny, aquest 2023, és quan es veu un increment d’aquestes dades més destacat. Juny, juliol i agost s’ha superat els 200 cotxes per mes i setembre i octubre s’ha quedat a pocs de també superar aquest nombre de cotxes calcinats, una xifra que només s’havia superat un cop durant els mesos de 2021 i 2022. Analitzant les dades es pot veure, com és normal, que en les zones del país on hi ha més població és on hi ha més incendis i també és on més creixen el nombre total. Destaca, però, el Baix Llobregat i el Barcelonès, on, respectivament, l’augment d’incendis enguany és important, amb gairebé 50 vehicles incendiats més amb relació al mateix de l’any passat.

Incendi 002
Imatge d'un cotxe cremat a Tortosa, a les Terres de l'Ebre / Bombers

En molts dels serveis, els incendis són múltiples i es cremen, en un sol incident, diversos vehicles. O per l’acció voluntària d’un piròman, que crema diversos cotxes, o per la proximitat, si no es pot atacar les flames amb rapidesa, que es propaguen a altres vehicles. D’aquestes dades estan exclosos els incendis de vehicles en interiors d’aparcaments coberts, públics i privats, i també els patinets. Aquest darrer mitjà de transport, vetat al transport públic, se’n crema un cada deu dies a Catalunya, segons també les dades que tenen els Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Piròmans contra cotxes

Les dades no detallen quina és la motivació d’aquests incendis en vehicles a l’aire lliure. Tot i això, si bé és cert que avaries tècniques, sobretot en carretera, poden generar incendis que donen feina als Bombers, no és menys cert que molts d’aquests incidents són provocats per piròmans. Els Mossos d’Esquadra tenen en marxa diverses investigacions i, també en col·laboració amb policies municipals, s’han pogut caçar algunes d’aquestes persones que gaudeixen amb les flames. No consta, de fonts policials, que hi hagi cap fenomen generalitzat i organitzat en diversos punts del país que tingui com a objectiu la crema de vehicles per motius socials o ideològics.