Els Mossos d’Esquadra han detingut quatre homes, d’entre 30 i 54 anys, acusats d’haver comès almenys set robatoris amb força i dos de violents a l’interior de domicilis situats a municipis del Baix Llobregat i del Barcelonès. Les víctimes tenien un perfil molt concret: ciutadans d’origen asiàtic que la majoria dels casos no denunciaven per la barrera lingüística o per desconèixer el funcionament dels cossos policials. A banda dels arrestats, la policia catalana també ha denunciat dos homes més presumptament involucrats en aquests robatoris.

Aprenien les rutines de les víctimes

El modus operandi d'aquest grup de lladres era també molt concret: primer, seleccionaven a les víctimes segons el seu perfil cultural i les seguien per esbrinar on vivien. Seguidament, començaven unes intenses tasques de vigilància que podien durar mesos per tal d'aprendre les seves rutines i saber quan estarien fora de casa i quant trigarien a tornar. En haver establert un patró fiable, part del grup vigilava les víctimes per assegurar-se que no tornaven abans d'hora als seus domicilis. Mentrestant, la resta dels delinqüents accedia a l'interior dels pisos ,forçant el pany de la porta o trencant alguna finestra, i s'emportaven els objectes de valor i diners en efectiu que podien trobar.

Malgrat intentar evitar cometre els robatoris quan els propietaris eren als seus domicilis, a vegades s'havien trobat algú a l'interior. En aquests casos no dubtaven a fer servir la violència per a intimidar a les víctimes, a les quals amenaçaven amb armes blanques i les colpejaven i emmordassaven mentre s'emportaven el botí. Tot i que en la majoria dels casos no es presentaven denúncies, els investigadors van poder detectar un augment significatiu dels robatoris comesos a la zona durant els darrers mesos del 2022, i van posar en marxa una investigació que ha explotat amb la desarticulació del grup.

Detinguts i enviats a la presó

Els agents de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Sud dels Mossos i de la Unitat d'Investigació de Sant Boi de Llobregat van poder identificar, localitzar i detenir als tres lladres que, després de passar a disposició del jutjat d'instrucció número 5 de l'Hospitalet de Llobregat va decretar l'ingrés a presó provisional de tots tres.