Hugo Armando Carvajal Barrios, més conegut com a 'Pollo Carvajal', ha caigut a Madrid. Es tracta d'un exgeneral chavista considerat el fugitiu més buscat dels Estats Units per presumpte tràfic de drogues. L'home, que havia aconseguit amagar-se a Espanya i que s'havia fet diverses operacions de cirurgia estètica, vivia sense sortir de casa seva -que canviava cada tres mesos- i només, de nit, sortia a la terrassa.

La Policia Nacional ha informat aquest divendres de la detenció a Madrid d'aquest home, cap de la intel·ligència chavista. El van arrestar dijous en un pis de la capital d'Espanya.

 

Hugo Armando Carvajal Barrios va ser cap de Contraespionatge Militar de Veneçuela dels governs d'Hugo Chávez i de Nicolás Maduro i pels Estats Units està acusat de narcotràfic, blanqueig de capitals i col·laboració amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) per colar drogues en territori estatunidenc.

La DEA el va localitzar en un pis de Madrid

Les investigacions de la Policia Nacional per detenir a 'Pollo Carvajal' van arrencar l'any 2019. El grup de fugitius va constatar que no figurava com a propietari de cap propietat immobiliària, vehicle o línia telefònica a Espanya i, sabent que sí que hi estava instal·lat, que estava fent servir persones de la seva confiança per passar desapercebut. La DEA, l'agència antidroga americana, va afinar més i va situar a Carvajal en un habitatge en la zona d'Arturo Soria de Madrid.

Tot i que l'home sortia poc de casa, els agents de la Policia Nacional van poder confirmar que estava amagat al pis on havia dit la DEA. Quan es va aconseguir una ordre judicial, es va dissenyar un operatiu amb agents de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP) i els agents enllaç de la DEA a Espanya.

Pollo

Hugo Armando Carvajal Barrios, en una imatge d'arxiu, abans d'escapar a Espanya / Cedida

En l'assalt es va haver de tirar a terra la porta, que estava blindada, i després de superar algunes altres mesures de seguretat, que fortificaven la casa on s'amagava Hugo Armando Carvajal Barrios. El fugitiu es trobava en l'última de les habitacions de la casa, on s'havia tancat amb un ganivet en un intent desesperat d'evitar la detenció policial.

Cada tres mesos canviava de casa

Ja arrestat, va explicar que feia dos anys que estava a Espanya i que per evitar ser caçat, canviava cada tres mesos d'amagatall, utilitzant domicilis diferents en els quals vivia completament enclaustrat, sense sortir al carrer en cap moment, atemorit per la difusió pública de la seva imatge. Tenia un grup de gent que s'encarregava de fer-li les compres i només sortia a l'aire lliure, a la terrassa de casa, i sempre de nit i disfressat.

Durant la investigació per detenir-lo, la Policia Nacional va tenir coneixement que l'home s'havia sotmès a diverses operacions de cirurgia estètica per a modificar la seva aparença i que, a més, estaria usant tota mena d'elements de disfressa per a facilitar la seva ocultació, entre els quals es van detectar bigotis, barba i perruques postisses i utensilis adhesius per a la seva fixació, però també per a figurar en la imatge dels passaports falsos que anava obtenint.

Es considera un pres polític dels Estats Units

Un cop arrestat, ara serà l'Audiència Nacional qui decidirà si entrega el detingut als Estats Units. De moment, però, s'està a l'espera que el Tribunal Suprem es pronunciï també sobre l'extradició.

L'any 2020 van demanar, quan ja estava en cerca i captura, que se suspengués cautelarment l'ordre d'extradició al·legant que les imputacions no eren certes i que l'única finalitat dels EUA era torturar-lo per a obtenir informació sobre Veneçuela. Ara caldrà veure què decideix l'Audiència Nacional, si espera el Tribunal Suprem, que encara no s'ha pronunciat, o accepta l'ordre americana i ordena entregar-lo a les autoritats dels Estats Units.