La Policia Nacional ha detingut a la localitat de Llers (Alt Empordà) un dels fugitius més buscats per les autoritats franceses. L'home, considerat com a High Value Target (Objectiu d'Alt Valor), portava eludint la justícia des de l'any 2019, quan va cometre, juntament amb altres deu persones, el robatori d'11 milions de francs suïssos d'un banc del país helvètic. Tant l'arrestat com part del seu grup criminal van ser detinguts, però l'home va aconseguir fugir i desplaçar-se fins a Espanya, on ha romàs amagat fins ara.

En comprovar que el fugitiu es trobava a l’estranger, des de França van emetre una Ordre Europea de Detenció i Entrega. La Gendarmeria l’acusa dels delictes de robatori organitzat amb armes, danys, incendi provocat i pertinença a una organització criminal, per la qual cosa el detingut s’enfronta a una condemna de cadena perpètua.

Robatori violent a Suïssa

L'agost del 2019, el grup del qual forma part el detingut va organitzar i efectuar el robatori d'11 milions de francs suïssos. Dues furgonetes blindades que transportaven diners d'un banc van ser assaltades per un grup fortament armat. Per evitar que escapessin, els criminals van acorralar els furgons amb tres cotxes que van fer servir posteriorment per a marxar ràpidament de l'escena. Durant el transcurs de l'emboscada, una de les furgonetes va ser incendiada, i els delinqüents es van desfer de dos dels seus vehicles de la mateixa manera.

Els investigadors van aconseguir localitzar els presumptes lladres i detenir a alguns, entre ells l'home arrestar a Llers. No obstant això, aquest individu va poder escapar-se i arribar fins a Espanya, on va establir-se primer a Màlaga, localitat on la seva organització tenia una base amb més membres. Poc després, però, va acabar desplaçant-se fins a Catalunya, on li van perdre el rastre fins a l'octubre del 2020, quan des de França van comunicar a l'oficina SIRENE espanyola que era molt probable que el fugitiu s'hagués refugiat a la província de Girona.

Amagat en una finca

El fugitiu havia arribat fins a la localitat de Llers, on vivia en una petita finca rústica completament aïllada, que l'home només abandonava per deixar sortir uns gossos ensinistrats per la detecció de persones desconegudes. Després d'un període de vigilància, els agents van entrar en l'habitatge per efectuar la detenció. En veure's descobert, l'arrestat va intentar escapar per una de les finestres, sense èxit.

En l'interior de la finca, els agents van trobar una plantació de marihuana en diverses etapes de creixement, a més de 8 quilos de cabdells preparats per la venda i diversos utensilis per al cultiu de plantes de "maria". A més, el detingut disposava d'una arma de foc curta amb un carregador amb 12 cartutxos, 2.625 euros en metàl·lic, i un DNI i passaport francesos falsificats.