Operació Califa Trucks. Aquesta és la denominació que li ha donat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al dispositiu desplegat a Andalusia per detenir deu persones com presumptes autores d'un delicte de tràfic de drogues entre l'estat espanyol i el francès. Els agents han intervingut 22.370 quilograms de resina de cànnabis, diversos telèfons mòbils d'última generació i set vehicles en possessió de l'organització. El modus operandi dels delinqüents es basava en fer enviaments a l'altre costat dels Pirineus amb substàncies estupefaents ocultes a l'interior de falsos tomàquets, cosa que dificultava la seva detecció. Dels deu arrestats, vuit ja han ingressat a presó per mandat de l'autoritat judicial.

El 'califa' dirigia els enviaments des de Còrdova

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han iniciat l'operació després de detectar l'existència d'una organització criminal, amb base a Còrdova i amb activitat a diferents províncies andaluses. Des d'aquests territoris intercanviaven drogues entre Espanya i França, principalment. A més de la seu del líder de l'entramat, també operaven a Màlaga i Cadis. Tot i que era a Còrdova on residia el capo que formava un cercle de confiança amb el que conformava els diferents nivells de la xarxa criminal. Després d'ell hi havia els més propers a la seva confiança, que s'encarregaven de dirigir la logística necessària pel funcionament de tots els transports.

Pels enviaments tenien una persona a càrrec de les feines necessàries pel transport de substàncies estupefaents, així com una altra que col·laborava amb la seguretat i custòdia que li manava la direcció de la xarxa criminal des de Còrdova. Pels treballs de més risc utilitzaven individus de manera esporàdica, especialment pels moments de la càrrega i descàrrega. La investigació policial va concloure que l'organització criminal presentava una complexa estructura, rica en recursos humans, tècnics i materials, i amb una forta capacitat econòmica, així com una amplia logística oculta darrere una aparent legalitat empresarial que dificultava les tasques dels investigadors. Fins i tot van arribar a utilitzar persones "palla" per despistar els agents, els quals l'única responsabilitat que tenien era figurar com responsables de les empreses de lloguer o adquisició de vehicles i immobles.

Enxampats amb les mans al plat

Aquest 10 de gener, els investigadors van saber que l'organització distribuiria un important carregament de droga. Amb aquesta informació, han detectat els vehicles utilitzats en un polígon industrial d'una localitat de la província de Màlaga. Han confiscat 19.700 quilograms d'haixix. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en un operatiu conjunt, han detingut un total de deu persones, entre integrants i líders de la xarxa criminal i narcotraficants, entre el 10 i el 17 de gener en diferents accions.