Tres persones segueixen desaparegudes després d'esfondrar-se l'interior d'un edifici de cinc plantes a Badalona. Els Bombers de la Generalitat continuen les tasques per tal de trobar els tres empadronats als habitatges del bloc afectat, al número 9 del carrer del Canigó, que estan registrats en tres domicilis diferents, tal com ha explicat ElCaso.cat. Tanmateix, no hi ha cap certesa que estiguin a dins i podria ser que, tot i constar al registre municipal com a residents, no ho siguin a la pràctica. Els cossos d'emergències segueixen treballant i tenen per diverses hores, unes 24 de feina ininterrompuda per fer el desenrunament i estimen que hi ha entre uns 60 o 90 metres cúbics de runa.

Derrumbe Badalona piso
Imatge de l'esfondrament de l'edifici de Badalona / Bombers

Redistribució dels afectats i recerca dels desapareguts

L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, s'ha traslladat fins al lloc dels fets aquesta tarda i ha informat als mitjans després de reunir-se amb els cossos d'emergències i diversos afectats. El batlle ha explicat que tot apunta que els tres desapareguts serien persones joves i ha remarcat que només queda "pregar perquè no hi hagi ningú sota les pedres". Respecte als desallotjats, fonamentalment de l'edifici que s'ha esfondrat completament des de l'àtic fins a la planta baixa, se'ls ha oferit temporalment el casal proper i el pavelló olímpic de la ciutat. No obstant això, la majoria tindria alternatives per passar la nit amb familiars i amics.

El bloc de pisos on ha tingut lloc l'esfondrament a Badalona / Carlos Baglietto
El bloc de pisos on ha tingut lloc l'esfondrament a Badalona / Carlos Baglietto

"La ciutat de Badalona està impactada", ha asseverat Albiol, poques hores després de l'incident. En ser preguntat per si s'ha obert una investigació al respecte, ha assegurat que "quan s'esfondra un bloc el jutjat de torn i de guàrdia obre una investigació, això és sempre". El que ha clarificat és que el govern municipal no ha activat un gabinet de crisi i en aquests moments està en contacte amb el Govern i els cossos d'emergències, per tal de fer una coordinació completa de la recerca i possible operació de rescat, en el cas de trobar els possibles desapareguts sota les runes. 

Així ha col·lapsat l'edifici de cinc plantes de Badalona

Mentre els Bombers de la Generalitat segueixen amb les tasques de desenrunament, per tal de descartar que els tres desapareguts es trobin sota les pedres, diversos veïns dels edificis adjacents, dels números 7 i 11, rebien la comunicació que previsiblement podrien tornar als seus habitatges aquesta tarda. L'edifici que ha col·lapsat, el número 9 del carrer del Canigó, al barri del Raval de Badalona, s'ha esfondrat des del forjat de dalt fins als baixos aquest dimarts al matí quan passaven cinc minuts de dos quarts d'onze. La caiguda del terrat ha provocat un efecte en cadena des del cinquè pis fins a la planta baixa.

 

Tot i els desapareguts, no s'han localitzat víctimes durant tot l'operatiu que ha començat amb tretze dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre ells, el Grup Caní de Recerca (GRCR) per buscar possibles persones atrapades a l'interior, així com el Grup d'Estructures Col·lapsades (GREC). El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat cinc ambulàncies, a més d'un equip conjunt amb els Bombers i un de suport psicològic. També s'han desplaçat fins al lloc patrulles de Mossos d'Esquadra i de la Policia Local de Badalona, els quals han acordonat el carrer i han assegurat el perímetre.

 

Ara només queda esperar. La unitat canina ja ha revisat tota la part que no ha col·lapsat i els GRAE dels Bombers han assegurat l'escenari perquè les dotacions entrin a l'edifici esfondrat i comencin a treure'n runa. De les tres persones empadronades que han desaparegut no se sap res en aquest moment, tot i que no està clar que estiguin sota les pedres que han enderrocat cinc plantes en un efecte dominó vertical de l'edifici aquest dimarts al matí.

Els efectius del Grup Caní de Recerca dels Bombers estan participant en la cerca de possibles víctimes | Carlos Baglietto.
Els efectius del Grup Caní de Recerca dels Bombers estan participant en la cerca de possibles víctimes / Carlos Baglietto