Un home de 30 anys està sent investigat per la Guàrdia Civil per un delicte de profanació de tombes. El sospitós, veí de Jaén, portaria des del 2018 robant les pertinences dels morts, i hauria arribat a obrir set sepultures dels cementiris de les localitats andaluses de La Guàrdia, Bailén i Alcalá la Real.

Primer cas, el 2018

La investigació va començar el setembre del 2018, quan els agents de la Benemèrita van tenir constància de la profanació de dues tombes del cementiri municipal de La Guardia. Segons tots els indicis, els cadàvers van ser extrets dels fèretres i tirats per terra sense més miraments. Poc després, la policia es va assabentar que al cementiri de Bailén també havien obert per la força tres tombes, deixant les restes escampades als voltants.

Ja en aquell moment les sospites es van centrar en aquest veí de Jaén, però no se’l va poder detenir per interrogar-lo per manca de proves. L’any 2021, després de la pandèmia, la investigació es va reobrir en produir-se novament una profanació similar, en aquesta ocasió al cementiri d’Alcalá la Real. Els investigadors van vincular aquest delicte amb els comesos anys abans, ja que en tots els casos el sospitós s’havia endut la tela que revestia l’interior dels fèretres.

Mateix modus operandi

De fet, aquest detall és el que es repetia sempre durant cada robatori. En alguns casos no s'emportava res a primera vista, però la tela de revestiment sempre desapareixia. Fins al moment els investigadors no han pogut determinar amb exactitud quin és el motiu d'aquests furts, tot i que fer-se amb les pertinences dels morts sembla ser el motiu més lògic.

Amb les noves proves obtingudes durant els últims incidents, la Guàrdia Civil està estrenyent el cèrcol sobre el sospitós, i està previst que remetin les diligències a un jutjat perquè dugui a terme la instrucció de la causa.