La Policia Nacional ha anunciat avui que ha recuperat  una rajola que podria haver estat robada de l’Alhambra de Granada i que estava a la venda a Madrid per 12.000 euros. La policia ha pogut recuperar aquesta peça que tot sembla indicar que forma parc d'aquesta construcció àrab patrimoni de la humanitat.

Es tracta d’una peça octogonal de ceràmica esmaltada en blau i ocre, del segle XV, que presenta en la seva decoració l'escut dels sultans nassarins, i que conté inscrit el lema dinàstic. Segons ha informat el cos policial, van iniciar una investigació quan van saber que s’havia posat a la venda una rajola per 12.000 euros en un establiment de subhastes de Madrid. 

La policia la va recuperar de la botiga de subhastes

La Policia Nacional es va presentar a la botiga abans de la subhasta -que hauria pogut fer enfilar encara més el preu- i van intervenir la rajola. Després de la seva intervenció es va procedir a un estudi detallat sobre el seu estil i procedència. Té unes dimensions de 20 per 21 centímetres i podria pertànyer a l'Alhambra de Granada, declarada Monument Nacional des de l'any 1870 i Bé d'Interès Cultural l'any 2004, a més de ser Patrimoni de la Humanitat.

Rajola alhambra

Imatge de la rajola trobada en una botiga de subhastes de Madrid / CNP

Així mateix, els investigadors de la Policia Nacional van remetre imatges de la peça al Departament de Conservació de Museus del Patronat de l'Alhambra i al Generalife, per tal de rebre informació sobre la procedència i originalitat de la rajola.

Des de Granada es va informar que calia un estudi directe de la rajola, si bé, gairebé amb total seguretat, podria pertànyer a la soleria del Saló de Comares del Palau de Comares, la construcció i la decoració del qual es va dur a terme sota el mandat del Sultà Yusuf I. És habitual que peces d'aquestes, que fa anys que estan fora de circulació, apareguin en cases de subhastes, on els col·leccionistes i caçadors de tresors les poden comprar per tornar-les a amagar. Molts cops, fins i tot, es fan subhastes secretes, per evitar, com en aquest cas, que la policia pugui intervenir els objectes, molts cops, patrimoni de l'Estat.

Traslladada a Granada per ser analitzada

Durant el dia d’avui agents de la Policia Nacional l’han traslladat de Madrid a Granada per continuar amb l'estudi per part del personal especialitzat, quedant en dipòsit en aquest lloc a disposició de l'Autoritat Judicial. Si es confirma que es tracta d'una rajola original de la construcció famosa de Granada, no serà retornada als seus propietaris i podria ser que fossin també denunciats per un delicte contra el patrimoni històric.

Més delictes contra el patrimoni

A Catalunya, els Mossos d'Esquadra van denunciar un home de 48 anys per espoliar durant prop de 30 anys centenars de fòssils i restes paleontològiques de jaciments catalans protegits. 

La Unitat Central de Patrimoni Històric de la policia catalana va iniciar la investigació després de detectar un usuari molt actiu a les xarxes socials que compartia vídeos on se'l veia activament mentre espoliava les restes paleontològiques dels jaciments del miocè dels Hostalets de Pierola, de Can Canals i Can Cerdà del Papiol (Baix Llobregat), i el de Ribera de Vilada, Vilada i Castell i Castell de l'Areny (Berguedà). 

Mossos esquadra

Imatge d'un agent dels Mossos d'Esquadra amb el material recuperat / CME

Malgrat demostrar que coneixia la normativa, s'enduia a casa seva les restes prehistòriques, que tractava amb productes abrasius com la sosa càustica o l'àcid acètic.