Els Bombers de la Generalitat han notificat que l'incendi originat a la Pobla de Massaluca (Terra Alta),  just a tocar de la frontera amb Aragó,  ja està estabilitzat. 

Es tracta de l'incendi més destacat i preocupant en aquesta segona jornada de l'onada de calor a Catalunya, que s'ha produït a pocs minuts després de les 14 h. Des del primer moment, els Bombers de la Generalitat han mobilitzat totes les dotacions disponibles per tal d’evitar que l’incendi saltés el braç del riu Matarranya en el seu punt de desembocadura amb l’Ebre i s’estengués per territori aragonès, o bé que el flanc dret s’obrís en direcció Riba-roja

Pobla de Massaluca / Bombers

Pobla de Massaluca / Bombers

 

En un primer moment, 18 dotacions terrestres i cinc d'aèries s'han desplaçat fins a la localitat, però, pocs minuts després, han hagut de sol·licitar reforços fins a arribar a la cinquantena i uns 115 efectius del cos desplegats sobre el terreny.

D'altra banda, també comptat amb la col·laboració dels bombers aragonesos i dels mitjans del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), amb base a Saragossa

 

El comportament del foc, "dins la capacitat d’extinció"

Segons ha explicat el cap de la Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre, l’inspector Ricard Expósito, els treballs d'aquest vespre consistiran "a tancar el flanc esquerre de l'incendi", el més llarg i perillós atès que "donaria continuïtat al foc cap a Catalunya, i que es podria veure compromès en cas de tempesta seca amb vent".

Tal com han indicat els Bombers en un comunicat, el flanc continua actiu, "però el comportament del foc està dins la capacitat d’extinció".

 

L'incendi ha afectat prop de 60 hectàrees

A les 19:30 h, els Agents Rurals han fixat l'extensió de la zona afectada en 58,89 hectàrees, tot i que el seu potencial superava les 1.200 hectàrees, 450 d'aquestes, dins del territori català.

"De la cinquantena de dotacions mobilitzades, unes 20 han estat vehicles d’aigua i 11 corresponien a mitjans aeris de la Generalitat. A més, s’han mobilitzat 2 avions de vigilància i atac del MITECO estacionats a Reus i que treballen habitualment per Bombers; un hidroavió de gran capacitat desplaçat també pel MITECO, un helicòpter de comandament dels Bomberos de la Diputació Provincial de Saragossa i un helicòpter dels Mossos d’Esquadra, que ha col·laborat en tasques de comandament", especifica el comunicat.

 

Imatges de l'incendi de la Terra Alta / Bombers 

 

D'altra banda, per part del cos d’extinció aragonès, s’han sumat a les tasques d’extinció 2 brigades helitransportades amb 12 bombers, 2 brigades terrestres amb 12 efectius més, 1 bomba forestal pesada, 2 guaites i un tècnic analista d’incendis.

Expósito ha assenyalat també que els mitjans aeris han pogut treballar amb gran eficàcia, en part, gràcies a la proximitat del pantà de Riba-roja d’Ebre i del riu. Finalment, ha afegit que la previsió de tempestes, que podrien haver complicat molt les tasques d’extinció, ha anat a la baixa en les darreres hores.

De cara a aquesta nit, l’objectiu dels treballs -afavorits per la davallada de temperatures i l’augment de la humitat- "és alliberar el màxim de recursos per poder fer front als dies que venen, durant els quals es mantindrà el risc d’incendi extrem".

 

Imatge principal: incendi a la Pobla de Massaluca / Bombers de la Generalitat