Un cop apagat l'incendi i recuperades les deu víctimes mortals de l'interior de l'edifici calcinat a València, l'actuació dels bombers s'ha situat al centre de la polèmica. Durant els primers minuts de la intervenció, seguint el protocol establert en els casos d'incendis, tal com ha explicat l'inspector en cap dels Bombers de València, es va demanar als veïns que intentaven escapar per les escales que es confinessin dins de casa.

Entre aquests hi havia la Marta i el Ramón, amb els seus dos fills petits, el Víctor, de tres anys, i la Carla, de només dues setmanes, que van optar per fer cas als bombers i tancar-se al seu pis. Finalment, però, van acabar atrapats al lavabo pel fum i les flames, morint després de trucar els seus pares per acomiadar-se. Els seus van ser els primers quatre cossos que es van recuperar de l'interior de l'edifici la mateixa nit de l'incendi.

Un bomber es va jugar la vida per salvar-los

Des dels bombers reiteren que en cas d'incendi el més recomanable és confinar-se a casa perquè és el lloc més segur per no acabar intoxicats pel fum. En aquest cas, però, va acabar convertint-se en una trampa mortal. Les flames van començar a avançar d'una manera inusualment ràpida sense que es pogués fer res per aturar-les, i en qüestió de minuts l'edifici es va convertir en un infern. Davant aquesta situació, sabedors que la família estava tancada al lavabo i no en sortiria amb vida, un grup de sis bombers va intentar tornar a rescatar-los, tal com apunta Levante-EMV. Tot i això, només un d'ells va aconseguir arribar fins a la vuitena planta on es trobaven.

En aquells moments, el llarg passadís del replà estava inundat un espès fum negre, mentre les flames s'escampaven per tot arreu. El bomber sabia en quin habitatge vivia la família, però el foc havia desfet els números de les portes i no sabia quina era. Després de tres intents, quan ja estava a punt de desmaiar-se i perdre el coneixement, va desistir. "M'estic morint, m'estic morint", els va dir als seus companys per la ràdio. Finalment, va aconseguir marxar de la vuitena planta com va poder i va sortir de l'edifici amb una intoxicació per inhalació de fum i les mans cremades. Va haver de ser traslladat a un centre hospitalari de València, on aquest dissabte encara segueix ingressat, tot i que no es tem per la seva vida.