El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia ha rebaixat de 18 a 16 anys de presó la condemna imposada per l'Audiència Provincial de Sevilla a Manuel González, conegut com el 'boig del xandall', per incendiar el març de 2017 l'habitatge de la jutgessa de pau d'Almadén de la Plata i germana de l'exalcalde José Luis Vidal (PP) quan es trobava a l'interior de l'immoble la mateixa perjudicada.

Manuel va ser condemnat a 169 anys de presó i excarcerat el 2013 gràcies a la derogació de la doctrina Parot. La seva tornada a Almadén -al mandat de José Luis Vidal- no va ser ben rebuda i l'acusat va pagar-ho amb l'alcalde i la seva família.

Incendi a l'habitatge de la germana d'un exalcalde del PP

Segons la sentència recorreguda, els fets es van esdevenir cap a les 1,42 hores del dia 12 de març de 2017, quan el processat es va dirigir a l'habitatge de la víctima, germana del llavors alcalde popular d'Almadén de la Plata, de 61 anys d'edat i que "presentava seriosos problemes de mobilitat".

El 'boig del xandall' / Europa Press

"Amb ànim d'atemptar contra la seva integritat, va ruixar amb gran quantitat de gasolina la porta, que era de fusta en la seva totalitat i constituïa l'única via per entrar o sortir de l'habitatge, així com les finestres adjacents a la mateixa, també de fusta, amb persianes de plàstic i reixes metàl·liques que impedien l'accés, procedint a calar foc a la substància escampada" i abandonant el lloc a continuació, relata el tribunal, segons Europa Press.

Així "es va produir l'efecte de la combustió de la gasolina amb la fusta i el plàstic i es van generar dos focus de flames i fumarada que es van propagar a l'interior de l'habitatge, on es trobava la perjudicada i víctima, qui va quedar atrapada".

L'Audiència agrega que "la immediata intervenció de veïns i uns joves que passaven per allà" va ser determinant per salvar la dona, que a compte d'això pateix un trastorn d'estrès posttraumàtic crònic, irreversible i permanent.

Beneficiat de la doctrina Parot

En la sentència del TSJA, datada el dia 8 d'abril i difosa per l'Alt Tribunal Andalús, el mateix estima parcialment el recurs d'apel·lació presentat per la defensa de l'encausat contra la seva condemna. Accepta íntegrament els fets provats recollits en la sentència de l'Audiència, que relata que l'acusat havia estat condemnat al compliment de 169 anys de presó per la comissió de, entre altres, un delicte d'assassinat; sis delictes d'assassinat frustrat i un delicte d'assassinat en grau de temptativa, anticipant-se la seva excarceració el 2013 en acollir-se als beneficis penitenciaris reportats per la derogació de la denominada doctrina Parot, després de la qual cosa va decidir instal·lar-se a la localitat d'Almadén de la Plata.

La seva excarceració "va provocar malestar" entre la població del municipi, realitzant-se una concentració per aquesta raó al llarg de l'any 2013, quan ostentava el càrrec d'alcalde d'Almadén de la Plata José Luis Vidal, per la qual cosa l'acusat "va desenvolupar una forta malvolença" tant cap aquest últim com cap a la seva família, relata la sentència.

Sentència de 16 anys de presó

Després de l'incendi, la Secció Tercera de l'Audiència de Sevilla va condemnar a Maniel per un delicte d'incendi amb perill per a la vida de les persones i li va imposar 18 anys de presó i la prohibició de comunicar-se o aproximar-se a menys de 500 metres de la víctima durant 19 anys. A més, en concepte de responsabilitat civil, el va condemnar a indemnitzar l'afectada amb 20.000 euros per les seqüeles psíquiques i amb 11.180,40 euros pels danys ocasionats a l'habitatge.

Davant l'esmentada sentència, l'advocat del condemnat va recórrer al·legant diversos motius d'impugnació, com vulneració del dret constitucional a la inviolabilitat del domicili per haver-se practicat la diligència d'entrada i registre amb un consentiment de la titular de la casa obtingut ocultant la seva veritable finalitat; vulneració del dret de defensa per la negativa del tribunal a revelar la identitat del testimoni protegit; vulneració del dret constitucional a la presumpció d'innocència, a més d'aplicacions indegudes i infraccions de diversos articles del Codi Penal.

"Per tot això, estimem adequat imposar a l'apel·lant la pena assignada al delicte en la seva meitat superior, però en una extensió més moderada que la imposada en la sentència d'instància, i en concret en la de 16 anys de presó", conclou l'Alt Tribunal Andalús, que manté inalterats els restants pronunciaments de la sentència de l'Audiència de Sevilla.