La Policia Nacional perseguia des de l’estiu un grup de Telegram i un perfil de TikTok que venien, des d’aquesta xarxa, i amb importants mesures de seguretat, bitllets d’euros falsificats de gran aparença real. Després d’una investigació que ha durat mesos, s’ha detingut un noi de 19 anys de la província de Còrdova que s’havia especialitzat en la venda de bitllets falsos per aquestes dues xarxes socials i canals de comunicació. Tenia més de 2.000 seguidors i també venia altres productes, també fora de llei, com targetes SIM, documentació, certificats PCR o passaports covid-19.
Segons ha pogut saber la Policia Nacional, per fer les transaccions utilitzava la xarxa d’internet de l'institut on estudiava, per complicar la seva identificació. En l’explotació de la investigació, en què també va ser detinguda la mare del noi, es van dur a terme dos escorcolls i es va intervenir divers material relacionat amb l’activitat presumptament delictiva que portava a terme el jove.
Detectat durant l'estiu: venda de bitllets falsos per Telegram
La investigació va començar l'estiu passat quan la policia va detectar un compte a les xarxes socials on s'oferien bitllets falsos de diferent valor facial per la xarxa, garantint la seguretat en els pagaments i els enviaments i la protecció dels clients. Després de diverses gestions, els agents van identificar les persones que controlaven els canals, concretament a Telegram i TikTok, des d’on es venien els bitllets falsos i, a més, publicitava els preus, oferint packs de diversos bitllets, havent de fer una compra mínima d’aquesta falsa moneda.
A més, completava l’oferta amb altres productes falsificats com targetes SIM, DNI i passaports, carnets de conduir, certificats de PCR o passaports covid-19, entre altres documents. Estirant el fil, la Policia Nacional va arribar fins a un jove de 19 anys, resident a la província de Còrdova, que feia servir la xarxa sense fils de l'institut on estudiava per connectar-se a la xarxa. Els agents van constatar que fins i tot admetia pagaments en criptomonedes i que tenia nombroses carteres en diferents webs on acumulava diversos actius digitals com bitcoins.
Investigació oberta
Durant l'escorcoll a casa del jove, on vivia amb la seva mare, es va trobar material informàtic, com ara nombroses targetes SIM i porta SIM de diferents companyies telefòniques, llapis de memòria, tauletes, quatre telèfons mòbils, un disc dur, que s'està estudiant per part de les unitats policials; així com algun DNI legítim a nom de tercers, que els feia servir per falsificar-los i posar-los a la venda.
La investigació de la Policia Nacional segueix en marxa per aclarir d’on sortien els bitllets falsos que el jove posava a la venda, si eren de producció pròpia o si ell els adquiria també des de la Deep Web, una xarxa paral·lela d’internet on es poden adquirir productes il·legals, com droga o bitllets falsos.