Una de les dades que aquest dilluns a la tarda s’han posat sobre la taula de la Junta Local de Seguretat de Barcelona és el nombre de persones que estan a la ciutat de Barcelona i que pels seus antecedents es poden qualificar de multireincidents: persones que van acumulant detencions i imputacions per robatoris. 

En total, segons aquestes dades, aquest 2023 s’han detectat a Barcelona 526 persones que es poden catalogar com a multireincidents i que tots junts sumen un total de 6.169 delictes, la majoria, furts i robatoris violents a la via pública. D’aquest mig miler de lladres multireincidents, n’hi ha 5, els que tenen més antecedents, que en sumen 228 ells cinc sols. El que més, és un home que ha estat detingut 36 vegades i que acumula 50 antecedents policials, també pels mateixos delictes, segons ha pogut saber ElCaso.cat. Oficialment, la policia catalana ni la Guàrdia Urbana han volgut facilitar les edats ni les nacionalitats d’aquests multireincidents que ocupen les cinc primeres posicions d’aquest poc honorable rànquing. 

Junta de Seguretat Local de Barcelona / Cedida

Des de fa anys que els Mossos d’Esquadra tenen activat el que es coneix com a Pla Tremall per lluitar contra la multireincidència, un tipus de delinqüència que genera molta inseguretat i que esgota el sistema policial. Lladres que si bé poden arribar a ser detinguts, no acaben ingressant a presó i tornen al carrer, on segueixen amb la seva activitat delinqüencial. 

La majoria són estrangers i homes joves, que actuen al centre de la ciutat, on se centren aquests tipus de plans de contenció. Els darrers anys també s’ha inclòs en aquest pla operatiu la intel·ligència policial, fent mapes de calor de les zones on més actuen per poder-lo abordar amb més eficàcia. En aquests operatius del Pla Tremall també hi participa la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional, titular de les competències en estrangeria. 

Un 30% de les víctimes de robatoris resulten ferides

Un 20% dels robatoris i furts a la via pública a Barcelona es fan amb armes, la majoria armes blanques, i en un 30% d’aquests, la víctima resulta ferida. La majoria de furts o robatoris són per fer-se amb terminals mòbils, més d’un 55%, seguit també de bosses de mà (17%) i rellotges (8,7%, una dada superior a la de l’any passat). Les víctimes menors d’edat representen un 7,6% del total i les que tenen més de 65 anys, un 10,7%.

Més delictes que l’any 2022

En la trobada de la Junta Local de Seguretat que s’ha fet aquesta tarda al consistori hi ha participat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i també l’alcalde, Jaume Collboni, i els responsables polítics de la policia catalana i municipal Pere Ferrer i Albert Batlle, respectivament. Segons les dades facilitades per la cap de la policia de Catalunya a la capital, la comissaria Montserrat Estruch, aquest 2023 s’ha tancat amb un 23% més d’activitat policial -detencions- a Barcelona i un 11% més de persones imputades. Tot i que els fets delictius augmenten gairebé un 9% amb relació a les dades de 2022, els Mossos i la Guàrdia Urbana treuen pit i asseguren que si les dades es comparen amb 2019, baixen un 7,3%. 

A la ciutat de Barcelona aquest 2023 que hem deixat enrere s’han detingut 27.252 persones, un 23% més que l’any 2022. Cada dia, doncs, a la ciutat es detenen un total de 75 persones de mitjana. Cada 24 hores a la capital de Catalunya es coneixen 575 fets delictius, s’imputen 157 persones i gairebé un miler de persones són identificades per la policia, de mitjana. Comparat amb l’any 2022, els delictes contra el patrimoni s’han disparat a Barcelona un 9,5%, segons les dades facilitades a la Junta Local de Seguretat de Barcelona de 2023.

Es disparen les agressions sexuals

Gairebé un 8% dels delictes contra les persones s’emmarquen en violències sexuals, a la ciutat de Barcelona. L’any 2023, segons aquestes dades conegudes avui, s’han disparat un 24,5% les agressions sexuals a Barcelona. La majoria d’aquests fets són en entorns coneguts de la víctima i no agressions sexuals al carrer per desconeguts, segons les dades. Han augmentat també les amenaces i els maltractaments o violència en l’entorn de la llar denunciats.