L’Ajuntament de Barcelona haurà d’indemnitzar amb 103.945 euros la família de l’home que va morir esclafat per una palmera al parc de la Ciutadella l’agost de 2020. El consistori accepta així la resolució de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, que va haver d’intervenir en el cas perquè l’Ajuntament i la família de la víctima no es posaven d’acord amb la indemnització. De fet, aquesta última part ja ha anunciat que presentarà un recurs en considerar que la quantitat a percebre és molt baixa.

El tràgic succés va tenir lloc el 25 d’agost de 2020 a primera hora de la tarda. La víctima estava asseguda en un banc del parc de la Ciutadella quan una palmera que tenia al costat es va partir per la meitat i li va caure a sobre. L’arbre el va esclafar i li va provocar diverses ferides irreversibles. En el succés també va resultar ferida una altra dona que es trobava asseguda al mateix banc.  

L’Ajuntament de Barcelona haurà d’indemnitzar la família de la víctima

Els Mossos d’Esquadra van obrir una investigació dels fets i l’Ajuntament de Barcelona va encarregar un estudi d’urgència. L’informe del consistori va concloure que la palmera va patir una ruptura interna del tronc que no es podia preveure i que aquell dia es va agreujar per un cop de vent. A més, apuntava que en el moment de l’incident l’arbre estava al corrent de les tasques de manteniment i no presentava cap defecte que en justifiqués la seva tala.

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha encarregat un altre informe per a elaborar el seu dictamen en què s’apunta que tots els arbres de Barcelona passen una anàlisi visual de risc cada dos anys. En el cas concret d’aquesta palmera, l’havia passat el 10 de setembre de 2018 de forma positiva i l’havia de tornar a passar el setembre de 2020, just un parell de setmanes després del tràgic succés. També apunta que no hi havia cap indici d’irregularitat i estava al dia dels treballs de poda i manteniment fitosanitari. Els lletrats de la Generalitat apunten que és l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona el que ha de respondre patrimonialment i descarten que l’accident fos per una causa de força major.