A Catalunya, asseguren els Mossos d’Esquadra, no hi ha bandes actives d’origen llatí, les temudes mares, però sí que hi ha bandes juvenils que no dubten en fer servir la violència per resoldre les seves disputes, per insignificants que siguin. No tenen l’arquitectura de les bandes llatines -proves d’entrada, submissió als líders- però són gairebé o igual de perilloses, segons ha pogut saber, d’informacions internes de la policia catalana, ElCaso.cat. Un dels casos que preocupa als Mossos d’Esquadra és al Vendrell, la capital del Baix Penedès, i la nacionalitat dels implicats bascula cap a l’Àfrica del Nord. Es tracta de grups de joves de nacionalitat magrebina que els darrers mesos han protagonitzat durs enfrontaments al Vendrell amb ferits molt greus; un d’ells fins i tot va arribar a perdre la visió d’un ull i la policia ha pogut intervenir matxets.

La problemàtica ve de lluny. Fonts dels Mossos d’Esquadra han explicat que els darrers mesos s’havia detectat un augment preocupant de l’ús de la violència gratuïta i de les armes blanques entre els col·lectius marginals de delinqüents magrebins del Vendrell per tal de resoldre, entre ells, conflictes derivats d’aquest entorn.

Molts cops, asseguren els Mossos, els problemes que desencadenen aquestes baralles multitudinàries eren coses menors, problemes molt insignificants, però que poden acabar amb enfrontaments molt violents entre els grups. 

Baralles amb matxets al Vendrell

Una d’aquestes baralles, a principi d’any, va acabar amb una persona amb trencament de diversos ossos facials i un altre jove va arribar a perdre la visió d’un ull per culpa de les agressions. En l’enfrontament es van fer servir armes blanques com matxets i també pedres de grans dimensions, segons han detallat fonts de la Unitat d’Investigació dels Mossos d’Esquadra del Vendrell a ElCaso.cat.

Les gestions d’aquesta unitat d’investigadors dels Mossos d’Esquadra ha permès, els darrers dies, posar noms i cognoms de sis dels participants en les baralles. Finalment, se n’han pogut detenir cinc, tots molt joves i de nacionalitats de la zona del Magreb. De tots els identificats, encara n’hi ha un per detenir, Mohamed O. Els cinc arrestats van quedar en llibertat i ara els Mossos d’Esquadra segueixen indagant si els detinguts també han participat en les baralles tumultuàries de semblants característiques que s’han produït els darrers mesos a la capital del Baix Penedès.

Inseguretat a la capital del Baix Penedès

Les baralles, sobretot de nit i matinada, generen molta inseguretat al Vendrell, segons han denunciat alguns veïns. Però no només aquests enfrontaments entre bandes de joves magrebins preocupa a la policia en aquest municipi.

Fa poques setmanes els Mossos d'Esquadra van detenir un grup de joves, en aquest cas de nacionalitat espanyola i marroquina, que havien assaltat, amb insults racistes, un basar xinès del centre del Vendrell. L'objectiu era robar, però també van insultar els propietaris de l'establiment pel seu origen i els van agredir. La mateixa Unitat d'Investigació va poder detenir-los. Van seguir, tanmateix, la mateixa sort que els arrestats per les baralles dels darrers mesos: van quedar en llibertat.