Les bandes juvenils de Madrid s'han convertit en un dels principals problemes pel que fa a la seguretat pública de la capital espanyola i la seva àrea metropolitana, ja que cometen una gran quantitat de delictes greus per la sensació d'impunitat que tenen. Cada vegada es coneixen més detalls sobre el seu funcionament. Una de les principals novetats és que es graven rapejant a llocs públics amb dues intencions: marcar territori i amenaçar els rivals.

Les principals bandes que hi ha són els Trinitarios i els Dominican Don't Play (DDP), que estan enfrontades entre elles i no dubten a utilitzar la violència més extrema per marcar territori. 

Gravar-se rapejant a llocs públics, un acte carregat de simbolisme per aquestes bandes

L'última tendència d'aquestes bandes criminals consisteix a gravar-se rapejant al mig del carrer i a llocs públics, sobretot als centres comercials, explica el Cierre Digital. Aquest gest que, a priori pot semblar insignificant, està carregat de simbolisme.

Bandas latinas / Policía Nacional

Les bandes juvenils de Madrid es graven cantant rap als espais públic per amenaçar els seus rivals / Policia Nacional

Els Trinitarios i els Dominican Don't Play

D'una banda, és una manera de desafiar la banda rival i marcar el territori, ja que les lluites per "conquerir" els barris de Madrid és constant entre els Trinitarios i els Dominican Don't Play (DDP).

D'altra banda, a través de les lletres de les cançons, amenacen el bàndol contrari. Les xarxes socials s'han convertit en un dels espais preferits dels membres d'aquestes bandes: utilitzen aplicacions com Tiktok o Instagram per penjar vídeos amenaçant els seus rivals i per guanyar més seguidors i adeptes. A les lletres de les cançons fins i tot confessen els assassinats i crims que cometen i fan gestos per mostrar a quina banda pertanyen. 

La majoria de membres de la banda són nens menors d'edat

La majoria dels membres són nens menors d'edat de diferents nacionalitats: espanyols, dominicans, marroquins o romanesos, entre altres. Hi ha diferents mecàniques per formar part d'aquests grups i, un cop hi entren, és molt complicat sortir de l'espiral de la delinqüència, ja que estan completament amenaçats pels seus líders. 

Els adolescents que van matar el Jaime, el menor d'Atocha: era una prova d'accés a la perillosa banda

Un dels últims crims que han comès ha estat l'assassinat del Jaime, un nen de 15 anys que van matar a cops de matxet. De moment, encara no hi ha cap detingut pels fets, que estan sent investigats per la Policia Nacional.