Els darrers dies, Manresa s'havia convertit en un punt calent. Els investigadors de la policia catalana de la comissaria de la capital del Bages sabien que hi havia grups de joves, d'origen magrebí, però alguns ja amb nacionalitat espanyola, fills de la primera i la segona onada d'immigrants, que estaven generant incidents a la zona centre. Organitzats com a bandes, amb líders que fins i tot publiquen a les xarxes socials cançons i vídeos, van atacar en grup a altres joves. Els Mossos han pogut detenir cinc d'aquests menors, que han passat a disposició de la Fiscalia de Menors i han quedat després en llibertat. Estan implicats en robatoris amb violència, assetjament i agressions físiques.

Un dels incidents destacats va tenir lloc el passat 5 de maig, quan un menor de 13 anys va ser agredit per un grup d’unes set persones, també menors d’edat. El van seguir a la sortida de l’institut i, un cop sol, un dels membres del grup li va arrencar violentament una cadena que portava al coll mentre un altre el colpejava a la cara. A més, un dels components del grup va gravar l’agressió, segons ha pogut saber ElCaso.cat. En un altre cas, des del març de 2023, un menor de 14 anys va patir reiterades amenaces, insults i agressions físiques per part d’un mateix grup de persones. Segons la víctima, un dia anava caminant pel carrer quan un grup de menors se li va acostar i el van agredir. En una altra ocasió, el mateix grup el va envoltar, colpejar i li va robar diners en efectiu. També es van posar en contacte amb ell per telèfon per insultar-lo i amenaçar-lo. Fets similars es van repetir al llarg d’un any.

Agressions, robatoris i intimidacions en format banda

Un altre menor de 14 anys també va rebre amenaces i insults durant els últims mesos. Segons la víctima, un grup de joves va intentar agredir-lo en més d’una ocasió a la zona on viu i a la sortida de l’escola. En aquest cas, van contactar amb la víctima a través de les xarxes socials per amenaçar-lo i intimidar-lo. Els autors atemorien les víctimes dient que si els denunciaven les conseqüències serien pitjors, cosa que va allargar els fets en el temps. Gràcies al fet que finalment les víctimes es van decidir a denunciar els fets, i a les gestions d’investigació, els Mossos d’Esquadra van poder esbrinar que es tractava del mateix grup de menors. Tots ells resideixen a Manresa i alguns assisteixen als mateixos instituts que les víctimes, segons han explicat fonts de la investigació.

Entre el 5 i el 7 de juny es van detenir a Manresa cinc menors d’entre 14 i 17 anys com a presumptes autors dels fets. Tots ells formen part del grup que va estar assetjant i agredint aquests menors i també podrien estar relacionats amb un incident del passat 1 de juny a la fira de les atraccions al polígon dels Trullols, on van colpejar dos menors. Estaven organitzats com una banda i actuaven de manera coordinada.

Investigació oberta

La investigació continua oberta i no es descarta que puguin estar implicats en més fets, així com la possibilitat de més detencions d’altres menors implicats. Els Mossos asseguren que aquest grup és la punta de l'iceberg dels problemes que s'han instal·lat a la capital del Bages els darrers mesos, on grups de joves, tots d'orígens similars, ataquen altres persones per robar-los. L'estiu passat va ser necessari fins i tot desplegar la Brigada Mòbil dels Mossos al passeig de Pere III per aturar agressions i baralles que van protagonitzar també persones relacionades amb els detinguts ara.