La banda juvenil dels Trinitarios comença a estar en un punt feble: la Policia Nacional ha detingut a Madrid i a Gijón (Astúries) dos joves que eren els principals caps d'aquest perillós grup delinqüencial. Aquests arrestos han permès saber més detalls sobre el seu modus operandi, el jurament que han de fer per entrar i les proves d'accés, que son extremadament violentes.

Segons expliquen fonts policials, els dos detinguts, dels quals no ha transcendit la identitat, eren els qui organitzaven agressions i robatoris violents a menors d'edat. La primera detenció es va fer a Gijón la setmana passada. Quan els agents van entrar a casa del detingut, van poder comprovar que hi havia documents amb el "Jurament Trinitario", armes blanques i peces de roba identificativa dels membres de la banda.

Una banda urbana amb jerarquies molt clares que capta menors d'edat

Es tracta d'una banda urbana amb unes jerarquies molt clares. Normalment, acostumen a captar menors d'edat per cometre tota mena de barbaritats, ja que no tenen tantes conseqüències legals. Els líders son els qui organitzen i diuen tot el que han de fer i, en cas que incompleixin amb el que han planejat, les conseqüències poden ser molt greus. De fet, en una ocasió, van intentar assassinar un noi amputant-li les extremitats perquè volia deixar la banda.

La investigació va començar perquè la Policia Nacional va rebre moltes denúncies de robatoris amb violència i intimidació i diferent tipus d'agressions que podrien estar relacionats amb rituals d'iniciació d'aquestes bandes llatines. Aquesta hipòtesi es va complir i van detenir 10 nens, tots ells de menys de 14 anys, com a presumptes autors dels fets.

Bandas latinas / Policía Nacional
Detenen dos caps de la perillosa banda juvenil dels Trinitarios a Gijón i a Madrid / Policia Nacional

El perfil dels membres de les bandes juvenils

Els detinguts era en la seva majoria immigrants de segona generació de tota mena de nacionalitats: colombians, brasilers, dominicans, equatorians, veneçolans i un jove ucraïnès. La Policia treballa amb la hipòtesi que tots ells s'haurien incorporat al grup a la recerca d'afinitat i d'una germanor que no troben en el seu entorn i que a més arriben a percebre com a hostil.

Aquesta hipòtesi encara va agafar més força per les denúncies dels pares, que explicaven que els seus fills desapareixien molts caps de setmana i que tenien por que formessin part d'una banda urbana, uns fets que s'han acabat complint.

Els Trinitarios també van actuar a Salou: planejaven un crim a Madrid

Els Trinitarios son una de les bandes llatines que més preocupen a la Policia, ja que estan relacionats amb assassinats, agressions amb molta violència i tota mena de delictes. Normalment, acostumen a actuar a Madrid i a la seva àrea metropolitana, però a poc a poc, comencen a guanyar territori a altres parts com, per exemple, a Salou (Tarragonès), un fa unes setmanes van detenir molts d'aquests integrants, que estaven planejant un assassinat a Madrid.