Complexa investigació dels Mossos d’Esquadra per desmantellar una perillosa banda criminal formada per lladres de nacionalitat albanesa que es dedicaven a fer explotar caixes fortes de botigues i supermercats per robar-ne els diners. És el primer cop que la policia detecta aquest tipus de modus operandi a Catalunya. Els lladres arrestats provocaven explosions de gas descontrolades que ocasionaven danys greus; alguns cops no es van poder emportar part dels diners, ja que van quedar destrossats per la detonació. Han quedat detinguts després de setmanes d’investigacions i complicats seguiments acusats de cinc robatoris amb força, un delicte de tinença i utilització d’explosius, delictes d’estralls i pertinença a organització criminal, segons ha informat la policia catalana en un comunicat aquest dimecres. Dels set detinguts, tots de la mateixa nacionalitat, cinc d’ells han entrat a presó. Es dóna la circumstància que tots eren nous en el món delictiu català: no els hi constava cap antecedent pels Mossos d’Esquadra o altres policies que operen a Catalunya.

L’organització s’havia especialitzat en robatoris amb força amb artefactes explosius impulsats per una barreja de gasos amb els quals atacaven caixes de canvi d’establiments comercials com supermercats o benzineres. Segons els Mossos, el sistema implicava un greu risc per a les persones pel poc control que tenien sobre la reacció explosiva que generaven per obrir les caixes fortes

L’activitat delictiva del grup criminal es va fer evident a finals del mes de març quan els Mossos van començar a investigar un robatori amb força en un Mercadona de la localitat de Terrassa. Els lladres van provocar una forta explosió amb la finalitat de rebentar la caixa forta d’on se’n van endur un total de 8.884 euros. Les investigacions dels Mossos van confirmar que els lladres es van passar amb l’agent deflagrador, cosa que va provocar que el 80% dels diners de la caixa forta quedessin afectats per l’explosió. Fins i tot, la porta, de gairebé dos metres d’alt i un pes de 50 quilos, va sortir impulsada a uns quinze metres de l’establiment comercial a la via pública.

 

Un cotxe carregat de bombones de gas a les Franqueses del Vallès, clau

En paral·lel a la investigació, agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana van detenir una persona quan estava a punt de cometre un nou robatori en un supermercat de les Franqueses del Vallès. En aquesta actuació policial es va intervenir un vehicle sostret que portava tots els elements necessaris per poder produir les explosions, tot i que dos dels autors van poder fugir. Aquesta detenció va ser clau per posar-se sobre la pista correcta dels lladres i poder-los ubicar. Des de l’atac contra el Mercadona de Terrassa i la detenció, el passat 24 de maig, la banda va consumar un total de tres robatoris més amb força, dues temptatives de robatori i nou robatoris de cotxes. En aquests tres robatoris es van poder emportar 25.000 euros, tot i que en van destrossar molts més, per la potència de les explosions que provocaven a les caixes fortes.

El 22 de maig els investigadors van posar en marxa un operatiu de seguiment dels membres del grup. A causa de les mesures de contra-vigilància i al tipus de conducció els investigats van aconseguir eludir la vigilància. En aquest punt, i atenent al coneixement del qual disposaven de l’organització, els Mossos es van situar en una zona propera a un dels possibles objectius del grup, ubicat al Baix Llobregat. Un cop situats van assabentar-se d’un nou robatori en una benzinera a la mateixa població.

El dispositiu va culminar amb la detenció dels set membres de l’organització a l’Hospitalet de Llobregat i Castelldefels. A banda, a dos dels detinguts se’ls van trobar uns 8.000 euros i un dispositiu electrònic per posar en marxa vehicles, respectivament. Paral·lelament, amagat en una zona boscosa molt propera al lloc de la detenció, s’hi va localitzar un amagatall on es va trobar el material amb el qual van dur a terme el robatori: bombones de gas.

 

Volien actuar a Madrid i en altres països

Conjuntament amb la Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra també van frustrar un atac contra una caixa forta en un municipi de Madrid. A més a més, tot i que no tenien antecedents a Catalunya, la policia catalana sí que ha pogut confirmar que els arrestats tenien intenció d’ampliar el seu radi d’actuació, que havien de perfeccionar, en altres països. De moment, no ho podran fer. Dels set detinguts, cinc han ingressat a presó.