Els Mossos d'Esquadra han detectat un nou mètode per a estafar avis a Barcelona. Després d'enxampar diversos grups fent-se passar per revisors del gas, ara, l'última tècnica dels lladres és acreditar-se com a comercials o operaris de companyies de llum, que es presenten en casa de les víctimes oferint descomptes a les factures. I no aixequen cap sospita, ja que tenen acreditacions d'aparent legalitat i també l'uniforme d'aquestes companyies els treballadors dels quals suplanten. Els avis, confiats, els deixen passar, només per comprovar, hores més tard, que els han sostret les targetes bancàries i, en alguns casos, fins i tot la targeta SIM del mòbil. 

Des del passat 28, afortunadament, hi ha una banda de lladres menys a la ciutat; els agents de la Unitat d'Investigació Criminal de la comissaria de Sants-Montjuïc van detenir dos joves de 25 i 26 anys, acusats de ser els causants de l'angoixa d'aquestes persones, als qui van estafar i robar, en alguns dels casos, amb violència i intimidació. Un d'ells es va localitzar a Gavà i l'altre a Castelldefels, al Baix Llobregat, i se'ls van requisar targetes, llibretes bancàries i altres documents pertanyents a les víctimes. Els investigadors estimen que la quantitat total dels diners sostrets arriba fins als 50.000 euros

 

Lladres molt preparats 

Els detinguts havien pres totes les mesures de precaució necessàries per fer-se passar per operaris de les companyies sense que les víctimes dubtessin de les seves intencions. Anaven molt ben vestits, fins i tot amb l'uniforme dels operaris de cada companyia que suplantaven, i també tenien al seu poder documentació acreditativa que mostraven als avis per assegurar-los que venien realment de part de les elèctriques. Sempre escollien víctimes d'edat avançada, per considerar-les més fàcils d'enganyar i d'intimidar si algun d'ells s'adonava de l'estafa. 

Un cop les víctimes els deixaven entrar a casa, un d'ells s'inventava una sèrie de descomptes amb els quals podien estalviar a la factura de la llum; mentrestant, l'altre aprofitava i sostreia les targetes de les carteres dels avis, així com les targetes SIM dels seus mòbils. L'altre "operari" els demanava accedir al compte bancari, i es fixava en la contrasenya i en altres dades personals necessàries per a retirar els diners més endavant en un caixer automàtic. 

Detinguts després de catorze estafes 

La policia catalana va tenir coneixement d'aquesta nova manera d'enganyar els avis el passat mes d'agost, després que una dona anés a comissaria a denunciar que havia estat víctima d'una estafa i d'un robatori. Els falsos operaris van sostreure del seu compte 17.000 euros, entre compres i reintegraments, fins i tot arribant a fer transferències per BIZUM amb tota la informació que li havien sostret. 

En començar a investigar aquest cas en concret, els agents van identificar fins a catorze estafes amb les mateixes característiques, nou de les quals van ser comesos al districte de Sants-Montjuïc i els altres cinc a Nou Barris i a Sant Andreu. Finalment, van aconseguir identificar els autors, i després de dues entrades i escorcolls als seus domicilis de Gavà i Castelldefels, van detenir-los acusats dels delictes d'estafa, furt i robatori amb violència i intimidació. Després de ser interrogats van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona.