El Papa de Roma es queda sense el seu avet de Nadal. La plaça de Sant Pere del Vaticà no lluirà aquest any amb l'arbre bicentenari que havia estat escollit pel municipi de Rosello (Italia) per engalanar-la. Aquest petit poble de 182 habitants volia regalar la planta al líder catòlic, després de talar-la, però poc després es va veure que era impossible: està arrelat al bosc de Molise, una zona protegida per restriccions ambientals. Així, doncs, aquest avet està segur i viurà possiblement uns quants anys més, tot i que ja se li estimen 200 anys d'edat. Segons ha avançat el diari italià il Fatto Quotidiano, aquesta varietat platejada anava a ser la principal atracció nadalenca del país més petit del món, on s'hauria donat a conèixer en una gran cerimònia el 3 de desembre. Però, ha sobreviscut i seguirà creixent a aquesta petita joia mediambiental de la província de Chieti.

Un jutge va enviar l'informe per salvar l'arbre bicentenari

El magistrat civil del jutjat de Pescara, Dario Rapino, té una gran passió pel medi ambient i lluita des de fa dos anys per salvar aquest avet del bosc de Rosello. "La història és intricada i comença de lluny", va explicar el jutge al mitjà citat. Per tot això, va ser ell qui va enviar l'informe que va acabar amb la intervenció de les unitats forestals per salvar l'arbre i que no arribés per Nadal al Vaticà. L'ajuntament del poble va fer gal·la que subministraria al país enclavat a Roma la planta bicentenària i 42 exemplars més petits per la plaça Sant Pere. "Ja en el moment de l'anunci triomfal vaig escriure una carta al Papa Francesc per demanar que el salvés, però mai vaig rebre resposta", va apuntar el jurista.

Com es pot veure al mapa del damunt, a aquestes coordenades és on es trobaria l'avet de 200 anys i uns 30 metres d'alçada que volien talar per ser l'arbre de Nadal del Vaticà. En qualsevol cas, està situat en un lloc d'importància comunitària, definit per la Directiva d'Hàbitats de la Comissió Europea com una zona on s'apliquen mesures per mantenir i restaurar el medi natural i les poblacions d'espècies que hi viuen. Però, es quedarà el Papa Francesc sense arbre de Nadal? Sembla que no.

Des del Vaticà ja han trobat un substitut, provinent d'un jaciment d'arbres tallats, al viver de Palena de la regió dels Abruzzo, també a la província de Chieti. Aquesta ha estat la sortida que han donat les autoritats de la zona, encapçalades per l'alcalde de Rosello, Alessio Monaco, per aconseguir superar la polèmica que, en l'últim moment, van parar per tal de no talar l'arbre bicentenari al no tenir les autoritzacions i l'informe en contra. Tanmateix, el Papa tindrà el seu Nadal però amb un arbre de viver.