Es viralitza una marca sueca que fabrica barretes de xocolata amb avellanes. El nom del producte en qüestió és "Tarragona", un fet que fa enfadar a Reus, ja que la denominació d'aquest fruit sec és de la capital del Baix Camp.

Es tracta d'una marca de llaminadures sueca que es diu Cloetta i que té una xocolatina d'avellanes i xocolata amb llet que es diu Tarragona, uns fets que sorprenen els catalans que viuen o que van a visitar aquest país nòrdic. Per tant, són molts els catalans que es pregunten sobre la relació entre aquesta llaminadura i Tarragona

"El nom fa referència a Tarragona, que des de fa segles és famosa per les plantacions d'avellanes"

"Tarragona és una xocolata pels apassionats de la fruita seca. El nom fa referència a Tarragona, que des de fa segles és famosa per les plantacions d'avellanes. Des d'allà s'importaven les avellanes quan es va llançar al mercat suec la xocolatina Tarragona, cap al 1928", explica Helena Anton, responsable de comunicació d'aquesta marca a RAC1.

Tarragona chocolatina

A Suècia venen unes xocolatines amb avellanes que es diuen Tarragona i que han tornat a fer enfadar als ciutadans de Reus (Baix Camp) per la seva denominació d'origen 

Es tracta del producte ideal pels amants de les avellanes, ja que barregen aquest fruit sec amb la dolçor de la xocolata amb llet, capaç de captivar els més exigents. El que no saben els suecs és la rivalitat que hi ha entre Reus i Tarragona pel que fa a les avellanes.

Denominació d'origen protegida per les avellanes de Reus

Les avellanes de Reus són un aliment amb denominació d'origen protegida. Això significa que aquestes avellanes es cultiven en aquesta àrea geogràfica i que tenen unes característiques particulars que les fan úniques. A més a més, aquesta denominació garanteix que els requisits de qualitat són més elevats que a la resta d'aliments i això mateix és el que passa amb les famoses avellanes de Reus.

On es cultiven les avellanes de Reus?

La denominació d'origen protegida de les avellanes de Reus fa referència a aquelles que han estat cultivades al Baix Camp, a l'Alt Camp, a la Conca de Barberà, al Priorat, a la Terra Alta i al Tarragonès, tal com explica el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a la seva pàgina web.

S'ha cultivat a la província de Tarragona, no a la ciutat

En la gran majoria de casos, aquestes avellanes s'acaben cultivant pràcticament sempre a Reus i, per aquest mateix motiu es diuen Avellanes de Reus. Així doncs, quan des de Suècia expliquen que aquest fruit sec és de Tarragona es refereixen al fet que s'ha cultivat a la província de Tarragona, però no a la ciutat. De fet, és molt més probable que les hagin exportat des de Reus que des de la capital de la província. En qualsevol cas, la seva denominació d'origen és Avellana de Reus, uns fets que han reviscut l'eterna rivalitat entre els ciutadans de tots dos municipis pel que fa a aquest fruit sec.