Els Mossos d'Esquadra avisen sovint dels perills de les xarxes en estafes en què, aprofitant el desconeixement, alguns espavilats —ciberdelinqüents— s'aprofiten per buidar-te els comptes corrents. Però també hem d'anar amb compte amb la ignorància, que ens pot costar una milionada, i mai millor dit. Ara s'ha sabut, tal com ha avançat El Punt Avui, que un veí de Sabadell va vendre l'any 2021 el quadre d'Edgar Degas 'Elogi del maquillatge' (1876-1877) per 926 euros pensant que era fals. La pintura està valorada en uns 12 milions.

El propietari va vendre l'obra a través del portal de subhastes per internet 'Todocolección', i el preu inicial era d'1 euro, però al final no li van pagar més de 930 euros, si bé el preu real supera els 12 milions d'euros. El venedor va penjar imatges del quadre i documents sobre la compra el 1940 per un avantpassat, l'empresari Joan Llonch, expresident de Banc Sabadell.

Va autentificar-lo i ha guanyat un tresor

El comprador del quadre va aprofitar els documents que acompanyaven la pintura per encarregar a Michel Schulman una auditoria sobre l'autenticitat del quadre d'Edgar Degas, que feia anys que estava desaparegut, i va resoldre que era, efectivament, un original d'aquest pintor francès —va morir l'any 1917. Aquestes obres, i aquesta concretament, que és la darrera que s'ha autentificat de Degas, poden escalar el preu entre els set i vuit milions d'euros, i fins als dotze.

ganga
Imatge de l'anunci penjat per vendre el quadre, a Todocolección

El quadre s'ha exhibit aquest dimarts durant unes hores a l'Institut Francès de Madrid i és quan s'ha sabut aquesta història. Ara per ara, però, es desconeix qui va comprar, a preu de saldo, aquesta obra de Hilaire-Germain-Edgar de Gas, l'original i autèntic 'Elogi del maquillatge'. Tampoc s'ha conegut la reacció de la persona que va vendre el quadre per internet ara, quan s'ha sabut que es va autoestafar i va vendre per 926 euros una joia de la pintura del segle XIX. Des de 1940 era de Llonch, però abans ja havia passat de mans en mans. L'any 1887, el mateix Degas va vendre el quadre a Julián Bastinos per 3.000 francs. Després va entrar a l'Estat espanyol, però al final de la guerra civil va ser confiscat i comprat, l'any 1940, per Joan Llonch. Ara aquest pastel de Degas ha guanyat una història més.