El govern francès es mostra "escandalitzat" per les manifestacions, moltes d'ultradreta, mentre la informació dels principals sospitosos de l'assassinat de Thomas es distribueix a comptagotes. El noi de 16 anys i jugador del club de rugbi RC Romans-Péage, va morir a ganivetades fa poc més de dues setmanes, la nit entre el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre, a la vila de Crépol, al departament de Drôme. Els fets van succeir en una sala de festes d'aquesta petita població el sud de Lyon, quan un grup de joves van irrompre amb ganivets i van ferir diverses persones, apunyalant-los i provocant alguns de lesionats de gravetat i un mort, el jove Thomas. Nou dels assaltants van ser detinguts i, ara, dos d'ells han sortit a la llum com els principals sospitosos del crim.

Detinguts a Tolosa... no saben on anaven

Les últimes setmanes, no obstant això, s'ha produït un aixecament popular a moltes ciutats del país, en ocasions afavorides per partits d'extrema dreta, mentre que la informació dels nou detinguts, sis adults i tres menors, és limitada. El sospitós i la resta de la majoria d'implicats en la mort procedeixen de la localitat propera de Romans-sur-Isère, on les tensions s'han exacerbat per les manifestacions contra immigrants convocades. L'atac va ser titllat de "banda organitzada" per la Fiscalia de Valence i els acusats van fugir després d'apunyalar a Thomas -que va morir de camí a l'Hospital de Lyon- i dos joves més de 28 i 23 anys, respectivament, que van rebre "punyalades al pit" i van ser traslladats greus a l'hospital. Els gendarmes francesos van detenir set dels assaltants en un aparcament a Tolosa, al sud de França, molt a prop de la frontera amb Espanya, dos dies més tard.

La policia francesa, segons van explicar diferents mitjans gals com Le Dauphiné Libération, creia que tenien intenció de fugir i creuar a territori espanyol per arribar a algun aeroport del país i pujar en un vol amb destinació al Magrib. La secció d'investigació de Grenoble, sota el Tribunal de Justícia de Valence, va comunicar que el principal sospitós detingut a Tolosa era "un jove de 20 anys i nacionalitat francesa, i de mare francesa". Aquesta va ser l'única informació que es va facilitar, mentre creixien les sospites del suposat origen magribí del presumpte assassí i el grup que va atemptar a la festa de Crépol. Ara s'ha pogut saber una mica més sobre els arrestats, almenys d'alguns d'ells.

Els dos principals sospitosos del crim de Thomas

El detingut a qui feia referència el Tribunal de Justícia de Valence es diu Ilyès Z., té 22 anys, i l'altre sospitós de ser autor de l'assassinat de Thomas en té 17, tot i que en ser menor d'edat no s'ha facilitat més informació. Alguns mitjans especulen sobre l'origen nord-africà del primer, com franceinfo, mentre que altres com Le Figaro recorden que el de 17 tindria nom francès. La polèmica estava servida, per la falta d'informació donada per l'executiu i la justícia gal·la i per un moviment, promogut en gran part per l'extrema dreta, a imatge del succeït a Dublín, després de l'apunyalament de tres nens i una dona pel primer identificat de l'atac -que la policia irlandesa ha negat: un home algerià.

Aquestes manifestacions s'han succeït, a imatge i semblança de les irlandeses, una vegada la família va promoure la marxa blanca per honrar la memòria de Thomas. Aquesta va ser organitzada en Romans-sur-Isère el dimecres 22 de novembre al migdia i va congregar centenars de persones, entre elles els companys del club del rugbi del jove assassinat a ganivetades. Però aquesta protesta pacífica va ser l'única que es va produir sense incidents. La mala gestió de l'executiu i la justícia gal·les i les pressions ideològiques han portat el crim de Thomas a l'escena pública, amb concentracions a Lyon, Bordeus i, fins i tot, a París, on aquest divendres es van agrupar unes 200 persones a la zona del Panthéon. El ministre d'Interior de França, Gérald Darmanin, es va reconèixer "escandalitzat" per la celebració d'aquesta manifestació, sense precisar més informació dels acusats i la investigació, com fins ara.

França s'ha convertit en un polvorí després de l'atac a Crépol

Però més enllà de les protestes, les detencions i el dol públic que ha hagut de patir la família de Thomas, els investigadors encara no tenen clar qui va matar a punyalades l'adolescent. Com a mínim, no s'ha fet públic. "Un nom no proporciona cap informació útil", responia un fiscal a Le Figaro durant aquestes dues últimes setmanes d'indagacions. D'altra banda, Le Monde indicava aquest dimarts que la ferida patida a Romans-sur-Isère continua latent i alguns testimonis van manifestar (i mantenen) que els atacants van utilitzar connotacions racistes com "matar a blancs", tot i que aquestes no han estat confirmades per fonts oficials.

Persones participen en un homenatge organitzat pel grup d'extrema dreta 'Les natifs' (els nadius), per retre homenatge als joves assassinats una setmana abans, a París, França / TERESA SUÁREZ - EPA - EFE
Persones participen en un homenatge organitzat pel grup d'extrema dreta 'Les natifs' (els nadius), per retre homenatge als joves assassinats una setmana abans, a París, França / TERESA SUÁREZ - EPA - EFE

El silenci de la Fiscalia de Valence, de fet, és imperant en aquests moments i tot i que al debat públic s'ha inclòs un tòpic utilitzat per l'extrema dreta gal·la, el que està clar és que França encara continua dividida davant del crim del jove de 16 anys a Crépol. Les dades dels dos principals sospitosos de 22 i 17 anys continuen sent un misteri i les enquestes per a les eleccions al Parlament Europeu afavoreixen un ressorgiment del partit ultra de Marine Le Pen. Tot això, mentre l'estira-i-arronsa per les nacionalitats entre institucions, societat i premsa, o altres informacions, són omeses, l'assassinat d'un turista a prop de la torre Eiffel torna a encendre les alarmes, i les manifestacions sota l'emblema de Thomas es propaguen per tot França. Els detalls crim, però, i les motivacions es desconeixen dues setmanes després de l'atac a la festa de Crépol.