Fa vuit anys un agricultor de la localitat d'Alborea (Albacete) va morir d'una pallissa a casa seva a conseqüència d'un intent de robatori que havia sortit malament. La Guàrdia Civil va començar l'anomenada Operació Avalon per tal de trobar els autors dels fets. La investigació es va allargar durant anys fins que ara, gairebé una dècada més tard, han pogut identificar un dels presumptes assassins gràcies al fet que l'acusat havia donat sang en un centre de València.

Els fets van tenir lloc el novembre del 2014 quan els nebots de la víctima, de 70 anys, preocupats perquè feia dies que no sabien res d'ell, van anar a buscar-lo a casa seva i el van trobar mort a la cuina. El cos presentava nombrosos cops i l'autòpsia va determinar que van ser aquestes ferides les que l'havien causat la mort. La investigació va tenir un inici prometedor, ja que els forenses van trobar mostres biològiques a les ferides de la víctima que pertanyien a un dels presumptes agressors.

En analitzar les mostres van descobrir una coincidència amb altres restes que van trobar a l'escenari d'un altre robatori a Terol. Els agents van determinar que el sospitós, de nacionalitat romanesa, tenia vincles a la comarca on s'havia comès l'assassinat. Arran d'això es van analitzar més de 2.000 perfils en xarxes socials per trobar el segon agressor i el van localitzar a Romania, fet que dificultava l'obtenció del seu ADN per comparar-lo amb l'obtingut a l'escenari del crim.

L’enxampen per haver donat sang

A partir d’aquell moment les investigacions es van alentir mentre es procedia al rastreig de qualsevol moviment de l’acusat a territori espanyol. Finalment, el laboratori de criminalística de l’Institut Armat va trobar una coincidència a un banc de sang. Aparentment, un dels sospitosos va donar sang a València i, en comparar les dues mostres, el van poder identificar com un dels presumptes assassins.

El jutge que portava el cas va emetre una ordre europea de detenció i la Policia Romana el va detenir a Bucarest, des d’on els investigadors de la Comandància d’Albacete el van regressar a territori espanyol. Durant els interrogatoris li van poder sostreure informació sobre l’altre implicat que es troba actualment detingut.  

Van trobar el segon assassí al Regne Unit  

Gràcies a les informacions del primer detingut, la policia va poder identificar el segon agressor, que havia fugit a Gran Bretanya. Es va emetre una ordre de detenció internacional i, amb la col·laboració de la National Crime Agency britànica, es va detenir i traslladar l'home a Espanya. Tots dos acusats es troben en la presó per ordre judicial, i la Guàrdia Civil ha pogut tancar el cas després de vuit anys d'investigació continua.