La DGT prepara un nou moviment amb el qual podrien sancionar prop del 30% dels conductors a Espanya. En la Comissió de Seguretat Viària del Congrés dels Diputats es va proposar la idea que les moltes càmeres de les carreteres espanyoles passin a tenir una nova funció, la d'identificar quins vehicles no tenen la ITV en regla.

Actualment les càmeres de la Direcció General de Trànsit s'utilitzen per alertar sobre incidències en la carretera com ara embussos o accidents. Hi ha 1.300 radars amb capacitat de sancionar els conductors, el nombre de càmeres és superior (1.700). Si s'implementa aquesta mesura augmentarien considerablement les sancions, ja que es calcula que un de cada tres vehicles no tenen la ITV en regla a Espanya.

Les càmeres no estan preparades per mesurar la velocitat, la seva tasca no seria aquesta. Es dedicarien a observar les etiquetes de la ITV que tenen els vehicles per comprovar si tenen permès circular. Si no han superat els exàmens de les autoritats significa que són més propensos a patir problemes mecànics, la qual cosa posa en risc les persones que circulen per les carreteres.

L'origen de la proposta

Guillermo Magaz, director de l'AECA-ITV (Associació Espanyola d'Entitats Col·laboradores de l'Administració en la Inspecció Tècnica de Vehicles), va fer la proposta en la Comissió de Seguretat Viària per poder tenir un millor control del que passa a les carreteres i sancionar els que no compleixin la normativa.

ITV Europa Press

Fila per passar la ITV / Europa Press

Aquesta mesura seria positiva per al medi ambient, ja que perquè un vehicle passi la ITV ha de superar uns exàmens relacionats amb els residus que produeix. Si se sanciona als conductors que no l'hagin superat quan devien la presència d'aquests cotxes i motocicletes a les carreteres baixarà notablement.

Les noves multes per no tenir la ITV en regla

La DGT aplicarà diferents sancions als conductors que no hagin superat la ITV quan devien o no l'hagin superat. Existeixen 3 possibles estats: Negativa, desfavorable i caducada. Aquestes noves mesures entraran en vigor a partir de l'1 de juny.

Si el vehicle té defectes molt greus no se li permetrà circular, es tracta d'una ITV negativa. Per a la seva reparació s'hauran de traslladar en grua. Si el conductor decideix utilitzar el seu cotxe o motocicleta amb aquestes condicions serà sancionat amb 500 euros de multa.

El següent cas és el de la ITV desfavorable, aquest cas passa quan no s'ha superat l'examen per desperfectes greus. En aquesta ocasió el conductor té dos mesos per solucionar-los i tornar a presentar la prova. Si el conductor realitza un trajecte que no sigui al taller mecànic o al lloc en el qual s'ha d'examinar serà sancionat amb 200 euros de multa.

L'últim cas serà el de la ITV caducada. S'aplicarà quan un vehicle, que no estigui donat de baixa, circuli o estigui aparcat al carrer o en un garatge no s'hagi presentat a l'examen quan ho havia de fer. El propietari del cotxe o moto serà sancionat amb 200 euros de multa.