Troben una serp pitó reial sota una furgoneta estacionada al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. Es tracta d'una espècie prohibida a Catalunya i haver-la deixat fugir podria suposar una infracció greu amb sancions de fins a 2.000 euros.

Apareix una serp pitó reial a Tarragona

Els Agents Rurals informen de la troballa d'una serp d'espècie pitó reial al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona.

Segons un comunicat del cos de Govern encarregat de la natura, el passat 19 d’agost, es va rebre un avís de la Guàrdia Urbana de Tarragona.

Alertaven de la presència d'una serp a la via pública i els Agents Rurals es van desplaçar fins al lloc i van capturar l’animal, que estava enroscat a la llanta d'una furgoneta estacionada.

Pitón Tarragona / Agents Rurals

Pitó reial trobada a Tarragona / Agents Rurals

L’exemplar, del qual se’n desconeix la procedència, no estava identificat amb microxip i ningú l’ha reclamat. És per això que va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent, a Lleida. Els agents aprofiten aquest cas per recordar les restriccions sobre la possessió d'animals exòtics.

Un animal exòtic il·legal

I és que la tinença d'aquesta serp està  regulada per la Llei de Protecció dels animals de Catalunya, que obliga els seus propietaris a mantenir-los en instal·lacions que garanteixin bones condicions higienicosanitàries, de benestar i seguretat, amb mitjans suficients que impedeixin que puguin escapar-se.

Pitón Tarragona / Agents Rurals

Aquesta espècie és exòtica i la seva tinença està restringida / Agents Rurals

De fet, no impedir la fugida d’una serp està tipificat com una infracció greu d'aquesta mesura, arribant a sancions de fins a 2.000 euros.

Sancions de fins a 2.000 euros pel propietari

Però el més greu és que aquesta espècie, la pitó reial, està inclosa al Catàleg d’Espècies Exòtiques Invasores des del març del 2019, quan es va aprovar una modificació del Reial Decret 630/2013.

Els canvis del decret van suposar la restricció d'espècies foranies amb risc d'invasió de la fauna autòctona, prohibint-hi la seva tinença, el transport, el tràfic i el comerç. A part de la pitó reial, també hi van ser inclosos el porc vietnamita, el varà de la sabana i la tortuga de la península.

Després de l'aprovació es va establir que els propietaris de pitons adquirides abans d’aquesta normativa les poden mantenir, però n’han d’informar a la Generalitat abans de l’1 de gener del 2022.

Rèptil no verinós amb origen a l'Àfrica

Aquest rèptil es tracta d'una serp provinent de l'Àfrica tropical i s'utilitza com a animal domèstic. No és verinosa i pot arribar a fer 1,2 metres de llarg. L’any 2020 els Agents Rurals van capturar 4 exemplars d’aquesta espècie a Catalunya tot i les restriccions.

Serval Leptailurus serval

Imatge d'arxiu d'un serval africà / Wikimedia

Un altre ensurt va tenir lloc fa uns mesos a Sitges, quan els propietaris d'un serval d'espècie Savannah van denunciar la desaparició de la seva mascota a la urbanització Quintamar. El felí salvatge, de pelatge semblant al del lleopard, però de petita mida -pesa entre 8 i 18 quilos-, s'havia escapat una nit d'abril i es van mobilitzar agents del Seprona de la Guàrdia Civil i els Agents Rurals per trobar-lo.

Apareix un serval mort a Sitges

Finalment, l'animal va aparèixer mort a la zona Els Cards, al terme municipal de Sant Pere de Ribes, al Garraf, tot i que des del principi els amos asseguraven que estava domesticat i que era manso.

Les investigacions de la mort les va assumir el Seprona de la Guàrdia Civil, tot i que des del principi tot indicava que la mort va ser provocada per uns gossos que hi havia prop de la zona on es va trobar el serval sense vida.